Roblox

Roblox je množična večigralska spletna platforma, namenjena igranju in ustvarjanju iger. Njegovo ciljno občinstvo so mlajši od 18 let. Omogoča tudi vzpostavljanje stikov in klepetanje med uporabniki. Uporabniki so različnih starosti z vsega sveta. Vsako igro na Robloxu ustvarijo igralci sami, zato so igre zelo različne in vsakdo lahko najde nekaj zase. Roblox je na voljo na računalnikih, telefonih, tabličnih računalnikih in nekaterih igralnih konzolah.

Roblox omogoča uporabnikom, da izdelajo svoje igre in igrajo različne vrste iger, ki so jih ustvarili drugi. Ni pa namenjen zgolj igram, temveč omogoča tudi druženje in komuniciranje. Spodbuja igralce, da se družijo z drugimi igralci, komunicirajo prek zasebnih sporočil in se povezujejo ter sodelujejo med seboj pri igranju ali ustvarjanju iger. Za uporabo je treba ustvariti uporabniški račun, ki je brezplačen, uporabniško ime pa je lahko izmišljeno, zato so igralci anonimni. Uporaba spletnega mesta je brezplačna, a nekatere igre so plačljive – imajo oznako v zelenem okvirčku. Starostne omejitve ni, a za aplikacijo na napravah Android ali IOS je priporočen starševski nadzor zaradi številnih tveganj.

Roblox uporabnikom omogoča, da z izdelavo iger tudi nekaj zaslužijo. Vendar od nekaj milijonov uporabnikov jih le nekaj 100 resnično zasluži z izdelavo iger, večina pa je profesionalnih izdelovalcev.

Tveganja

Igralci uporabljajo svojo domišljijo in spretnosti, da ustvarijo igre in jih delijo z drugimi. Ker je ustvarjanje vsebine v rokah uporabnikov, lahko to pomeni, da nekatere igre niso primerne za majhne otroke, saj lahko vključujejo nasilje, kri, orožje in drugo vsebino, ki je morda neprimerna. Zato je priporočljiv starševski nadzor, da otrok ne naleti na vsebine, ki niso primerne njegovi starosti.

Neprimerne vsebine pa niso edino tveganje za uporabnike tega spletnega mesta. Ker starostne omejitve ni in ker so igralci anonimni, lahko tudi odrasli vzpostavljajo stike z otroki. Otroci in mladostniki lahko klepetajo s popolnimi neznanci, zato lahko prejmejo neprimerna sporočila in so žrtve izsiljevanja, nagovarjanja, nadlegovanja in ustrahovanja. Ravno anonimnost, ki jo ponuja Roblox, je glavna značilnost spletnih mest, ki najbolj privlači nadlegovalce in osebe s slabimi nameni.

Tretja stvar, na katero pa morajo biti igralci ali njihovi starši pozorni pri Robloxu, pa so igre, ki zahtevajo plačilo. Pojavi se okence, kamor kliknemo, če želimo plačati za igranje in to nas pripelje naravnost v razdelek za plačilo v Trgovini Play ali App Store. Prav tako je mogoče kupovati različne dodatke za avatarje in posebne sposobnosti v nekaterih igrah z valuto, ki se imenuje Robux.

Roblox lahko uporabljajo mlajši od 18 let, vendar morajo imeti soglasje starša oz. skrbnika. Spletno mesto trdi, da filtrira informacije in omeji dostop do osebnih podatkov, če je uporabnik mlajši od 13 let. A mnogi otroci ustvarjajo profile, kjer uporabijo lažno starost, s čimer se temu filtriranju izognejo. Za večjo varnost je torej priporočljivo, da se registriramo s pravo starostjo.

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija