TikTok

TikTok je družabno omrežje, ki deluje preko mobilne aplikacije, ki jo naložimo na tablico ali mobilni telefon. Omogoča gledanje glasbenih posnetkov, snemanje kratkih posnetkov do 60 sekund, njihovo urejanje in dodajanje posebnih učinkov. Tako kot pri večini drugih aplikacij in družabnih omrežij lahko uporabniki sledijo drugim ter všečkajo in komentirajo videoposnetke.

Uporabniki aplikacije TikTok lahko pripravijo do 15 sekund dolge posnetke, ki jih posnamejo z mobilnim telefon ali tablico. Posnetke je mogoče posneti v enem kadru, ali pa sestaviti skupaj več kadrov, ki trajajo do 60 sekund. Mogoče jih je urejati in jim dodajati različne učinke: pospešitev, upočasnitev, predvajanje v obratni smeri in drugo. Preko videa lahko uporabniki dodajo glasbo in druge zvočne učinke.

Ko prenesemo aplikacijo, si lahko ogledamo videoposnetke, ne da bi ustvarili račun - če pa si ustvarimo svoj profil, lahko sledimo drugim in ustvarjamo svoje posnetke. Večina uporabnikov posname in izdela video, na katerem pojejo na glasbo znanih glasbenih ustvarjalcev (TikTok pa omogoča tudi snemanje posnetkov, ki niso povezani z  glasbo, kot so različni izzivi, ples in komični prizori). Videoposnetke potem delijo z drugimi uporabniki. Uporabniki se v TikTok lahko prijavijo s telefonsko številko, e-poštnim naslovom, Facebookom, Twitterjem, Google računom ali Instagramom. Potem lahko iščejo priljubljene ustvarjalce, brskajo po kategorijah in oznakah. TikTok ima tudi funkcijo, ki omogoča dvema uporabnikoma izvedbo dueta, a morata uporabnika slediti drug drugemu.

Družabno omrežje je kitajskega porekla v lasti podjetja ByteDance in ima sedež v Pekingu. Nastalo je leta 2016, leta 2018 pa se je združilo z aplikacijo Musical.ly.

TikTok zahteva, da morajo biti uporabniki stari vsaj 13 let, da uporabljajo aplikacijo, in da morajo imeti mlajši od 18 let dovoljenje staršev ali skrbnikov.

Tveganja

Z objavljanjem videoposnetkov lahko razkrijemo svojo lokacijo, premoženje in podobno, če jih posnamemo tako, da je mogoče iz ozadja pridobiti informacije.

Pod videoposnetki se lahko pojavijo žaljivi komentarji, prav tako pa lahko vsakdo napiše in objavi karkoli. Mogoče je pošiljati zasebna sporočila, kar lahko vodi v nadlegovanje in grooming (spletna komunikacija s strani odrasle osebe z namenom spolne zlorabe otroka).  Uporabnike je sicer mogoče blokirati, prav tako je mogoče prijaviti neprimerne vsebine.

Naše videoposnetke lahko nekdo tudi shrani na svoji napravi in objavi na drugih družabnih omrežjih ali spletnih straneh, kot je YouTube. Avtor video posnetka nima nadzora nad pojavljanjem video posnetka izven TikTok.

Tveganje predstavlja tudi srečevanje z neprimernimi vsebinami. Zelo enostavno je najti videe s seksualnimi in nasilnimi vsebinami. Opozoriti je treba, da se otroci in najstniki pogosto namenoma snemajo v seksualnih držah in s tem iščejo pozornost in potrditev s strani vrstnikov. Prav tako niso redki posnetki, kjer otroci in najstniki izvajajo nasilje nad vrstniki. Vse to ima lahko negativen vpliv tudi na otroka, ki gleda te videe.

Zasebnost

Privzete nastavitve ob registraciji omogočajo popolno javnost video posnetkov in uporabnikovega profila. V nastavitvah zasebnosti je mogoče izbrati možnost zasebnega računa. To uporabniku omogoči, da njegove video posnetke vidijo le sledilci, ki jih sam določi. Če želimo, da je naš račun zaseben, gremo na svojo stran profila in v zgornjem desnem kotu izberemo ikono s tremi pikami. Izberemo »Privacy and Safety« (Zasebnost in Varnost). Tam vklopimo možnost »Private Account« (Zasebni račun). Prav tako lahko tukaj sami določimo, kdo nam komentira posnetke in pošilja sporočila ter kdo lahko z nami naredi duet.

Račun lahko tudi izbrišemo. Za izbris računa v svojem profilu in v zgornjem desnem kotu izberemo ikono s tremi pikicami. Izberemo »Manage My Account« (Uredi moj račun) ter dodamo telefonsko številko. Potem se bo pojavila možnost na dnu menija, ki bo vprašala »Thinking about removing your account?« (Razmišljate o tem, da bi odstranili svoj račun?), kjer bomo s pomočjo vnesene kode dobili navodila za nadaljnji izbris.

Praktični napotki za najstnike: 
Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija