Twitter

Twitter je družabno omrežje, ki temelji na t. i. mikrobloganju, kjer ljudje komunicirajo preko kratkih sporočil, imenovanih tviti. Tvitanje pomeni pošiljanje kratkih sporočil vsem, ki nam na Twitterju sledijo, pogosto pa se uporablja za širjenje in objavljanje različnih novic, izražanje lastnih stališč, oglaševanje ipd. Tviti so omejeni na največ 280 znakov, zaradi česar so zelo enostavni za branje.

Twitter je za uporabo zelo preprost. Najprej si je treba ustvariti brezplačen profil in že lahko tvitamo - čivkamo. Vsi, ki nam bodo sledili, bodo naše tvite videli. To dosežemo tako, da preprosto poiščemo naše znance in jim sledimo, prav tako pa lahko sledimo tudi zvezdnikom in drugim javnim osebam.

Twitter je v prvi vrsti družabno omrežje, namenjeno komunikaciji med uporabniki. A je bistveno več kot le to. Po eni strani deluje kot neke vrste amaterski novičarski portal, saj ljudje z vsega sveta pišejo o trenutnih dogodkih. Poleg tega pa je zelo priljubljen tudi kot oglaševalsko orodje – ogromno uporabnikov ga uporablja za oglaševanje svojih izdelkov ali storitev. Izjemno priljubljen je tudi med zvezdniki in med politiki, ki ga pogosto uporabljajo za izražanje stališč in mnenj.

Do Twitterja je mogoče dostopati neposredno preko spletne strani: Twitter.com ali z uporabo aplikacije, ki je na voljo za različne naprave. Prav tako je na voljo različica Twitter Lite, ki je zelo priljubljena, ker zasede veliko manj prostora na naši napravi, omogoča hitro delovanje naprave in je ne upočasnjuje ter ne porablja toliko podatkov kot navadna verzija. Je skoraj enakovreden polni verziji, saj so s posodobitvami poskrbeli, da lahko tudi prek te lažje različice uporabljamo skoraj vse funkcije. A ne gre za klasično obliko, ampak za mobilno verzijo spletnega mesta, zato  jo je mogoče prenesti na tej povezavi. Minimalna starostna omejitev je 13 let.

Tveganja

Twitter, prav tako kot vsa ostala družabna omrežja predstavlja določeno tveganje za uporabnike. Ker bistvo Twitterja ni objavljanje in deljenje fotografij, kot na primer pri Instagramu in Snapchatu, ampak objavljanje kratkih sporočil, so tudi tveganja v drugačni obliki:

  1. Spletno ustrahovanje

Spletno ustrahovanje ali nadlegovanje je v zadnjih nekaj letih postalo vse večji problem na Twitterju. Na Twitterju lahko postanemo žrtev edinstvene oblike ustrahovanja, kjer ljudje »napadejo« naše mišljenje, ki smo ga izrazili s tvitom. Ker gre pri Twitterju predvsem za to, da ljudje izražajo svoje mnenje, se lahko hitro najde kdo, ki se z njim ne strinja, z besedami pa gre lahko tudi predaleč. Napadalci so lahko ljudje z lažnimi profili, lahko pa tudi osebe s pravimi profili. Če na naš tvit prejmemo odziv, ki nam ni všeč, računu nehajmo slediti in prekinimo stik s to osebo. Če se vedenje nadaljuje, Twitter priporoča blokiranje osebe, ki bo preprečilo, da bi nam ta oseba še vedno sledila in videla naš profil. Če še naprej prejemamo nezaželena sporočila, osebo Twitterju prijavimo.

  1. Pazimo, kaj objavljamo

Naše objave na internetu ostanejo za vedno, tudi če smo jo kasneje izbrisali. Vsakdo, ki objavlja prek Twitterja, se mora zavedati, da ko enkrat objaviš, zapisanih besed ne moreš več vzeti nazaj. Zato moramo paziti, da smo spoštljivi in da nikogar ne žalimo. Prav tako ne smemo pozabiti, kdo nam na Twitterju sledi. Naše objave lahko vidi tudi mama, oče ali učitelj iz šole, zato vsakršne objave niso primerne. Naše objave imajo lahko pomembne posledice tudi potem v resničnem življenju.

  1. Lažne novice – fake news

Preko Twitterja se zelo hitro širijo lažne novice. Pri prebiranju tvitov moramo razmišljati kritično in ne smemo pustiti, da nas objave zavajajo. Informacije vedno raje preverimo še na kakšni drugi spletni strani. Še posebej moramo paziti, da objav, ki se nam ne zdijo resnične, ne delimo naprej. Deljenje takšnih tvitov ima namreč lahko resne posledice.

Zasebnost

Zelo pomembno se je zavedati, da je Twitter po privzetih nastavitvah javno dostopen, kakor tudi vsa sporočila oz. tviti, razen če so zaščiteni s strani uporabnika – to pomeni, da lahko vsak, ki išče po Twitterju preko spletne strani ali z uporabo aplikacije, najde tudi naše tvite. Zato je najbolje, da uporabimo funkcijo »Protect your Tweets«. To pomeni, da mora vsak, ki nam želi slediti, najprej poslati prošnjo, ki jo odobrimo ali zavrnemo. Na tak način poskrbimo, da neznanci ne vidijo naših tvitov. S to funkcijo postane naš profil zaseben, osebe, ki nam ne sledijo, tako vidijo le osnovne informacije, kot so ime, profilna fotografija in biografija.

Če imaš na Twitterju težave, obišči naše Središče za pomoč!

Praktični napotki za najstnike: 
Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija