Kategorije spletnih iger

Slogi in žanri iger se hitro spreminjajo, zato je težko biti natančen, kljub vsemu pa trenutno obstajajo štiri glavne vrste iger, ki se igrajo prek spleta:

 • Miniigre/Browser igre
  Obstajajo spletne različice klasičnih arkadnih, namiznih ali digitalnih iger. Te so ponavadi brezplačne in so pogosto na voljo na spletnih straneh in igralnih portalih, ki se financirajo z oglasi. Te igre so v glavnem namenjene za enega igralca in ne vključujejo virtualnega, pripovednega sveta. Spacewar, PacMan, kakor tudi igre s kartami, kot sta Solitaire in Blackjack, so najpogostejše oblike iger, ki se igrajo prek spleta.
 • Igre z oglasi (advergames)
  Igre z oglasi so oblikovane za namen promocije določenega proizvoda, podjetja ali političnega stališča. Ponavadi vidno predstavljajo proizvod nekega podjetja in se jih igra prek spletne strani tega podjetja ali pa se jih s te strani naloži. Močno so povezane s tržnimi kampanjami, saj je njihov namen čedalje več ljudi seznaniti s proizvodom in podjetjem.
 • Omrežne igre
  Te igre se ponavadi igrajo prek spleta z osebnim računalnikom, vendar čedalje več igralcev uporablja tudi igralne konzole z dostopom do interneta. Njihova priljubljenost se je povečala z dostopom do interneta po pavšalni ceni in lahko dostopno širokopasovno tehnologijo. Zajemajo večino igralnih žanrov, vendar pa je glavni slog igre taktični boj, kot so prvoosebne strelske igre, katerih lastnost je prikaz na zaslonu, ki omogoča gledišče lika iz igre. Igralci lahko tekmujejo eden proti drugemu ali v ekipah. Ena izmed najbolj priljubljenih iger v tej kategoriji je Doom.
 • Strateške igre
  Te igre v resničnem času, pri katerih se uporablja taktično načrtovanje, so rezultat računalniško podprtega razvoja tradicionalnih vojnih iger, omrežne večigralske igre pa so prav tako zelo priljubljene v obliki različnih športnih iger, kot so dirke ali nogomet.
 • Masivne večigralske igre
  Masivne večigralske igre se od drugih spletnih iger razlikujejo na dva načina: (1) v eni sami igri sodeluje veliko število igralcev sočasno in (2) značilnost iger je neprekinjenost (npr. igra se nadaljuje ne glede na to, ali v njej določen igralec sodeluje ali ne). Te igre nudijo bogat tridimenzionalen svet, ki je poseljen s tisoči igralcev. World of Warcraft podjetja Blizzard Entertainment/Vivendi Game ima več kot 6 milijonov prijavljenih igralcev (1 milijon v Evropi in več kot 1,5 milijona na Kitajskem). Igra Everquest, ki je nekoč veljala za vodilno na tržišču, ima približno 500.000 prijavljenih igralcev, Ultima Online pa 250.000. V tej kategoriji prevladujejo igre vlog, v katerih udeleženci prevzamejo vloge namišljenih likov in skupaj ustvarjajo zgodbe ali jim sledijo. Njihov namen je ustvariti bolj odprt pristop do igranja, znane pa so po družbenih vidikih (omogočena je tudi komunikacija med igralci) in vidikih skupnosti, ki so skozi to storitev postali razpoložljivi. Tako so te igre široko poznane pod nazivom masivne večigralske spletne igre vlog (MMORPG).

Vir: PEGI

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija