Pokemon GO

Pokemon GO je v letošnjem poletju doživel izjemno veliko pozornosti in postal ena bolj priljubljenih iger med različnimi generacijami, ki temelji na obogateni resničnosti (prek mobilnega telefona v realnosti lovite navidezne Pokemon pošasti). Za igranje potrebujete internetno povezavo in vključeno opcijo GPS, hkrati pa je igro možno igrati le, če se dejansko premikate tudi sami. 

Tveganje za zasebnost in fizične poškodbe

Igra vsebuje mnoge varnostne težave. Kar se tiče zasebnosti, aplikacija zbira vse vaše podatke, vendar pa zaradi očitkov Politiko zasebnosti pogosto spreminjajo, zato je priporočljivo, da aplikacijo posodobljate na najnovejšo verzijo, ker se pričakujejo izboljšave varovanja zasebnosti. Med druga možna tveganja spadajo fizične poškodbe – ob igranju igrice je namreč potrebno premikanje s telefonom v roki, kar nas naredi manj dovzetne za okolico. Priporočljivo je, da se ob igranju izogibate nevarnih mest, zasebnih površin in drugih mest, ki bi lahko bila potencialno nevarna – denimo za napad ali rop, kar se je igralcem po svetu že dogajalo.

Ko pride do zasebnosti je zaskrbljujoče, da aplikacija zbira osebne informacije, kot so ime, starost in lokacija - igrica jo shranjuje in je vidna tudi bližnjim igralcem. Otroci, mlajši od 13-ih let, zato za igranje potrebujejo soglasje staršev. 

Praktični napotki za najstnike: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija