Deljena mnenja o tem, ali bi morala družabna omrežja podatke o uporabnikih deliti z raziskovalci

20.1.2020

V Veliki Britaniji je javnost razburkala zahteva vodilnih psihiatrov, da bi jim družabna omrežja morala posredovati podatke o navadah njihovih uporabnikov, predvsem otrok, da bi lahko ugotovili vpliv uporabe družabnih omrežij na mentalno zdravje. Temu močno nasprotujejo zagovorniki državljanskih pravic, ki pravijo, da otroci in najstniki niso poskusni zajčki.

Psihiatri želijo, poleg podatkov o času uporabe družabnih omrežij, pridobiti tudi podatke o tem, kako uporabljajo všečke. Zelo pomembno je, s kakšnimi vsebinami se mladi srečujejo, saj jim vsebine prikazujejo algoritmi na osnovi ugotovitev glede njihovega vedenja, prav tako pa jih povezujejo s podobno mislečimi ljudmi. Brez raziskav ne bomo mogli ugotoviti, kako vsebine na družabnih omrežjih mlade pahnejo v še večje težave glede samopodobe in podobnega.

Na drugi strani pa varuhi državljanskih pravic vztrajajo, da morajo biti mladi opolnomočeni, komu in kakšne podatke o njih posredujejo in za kakšen namen. Vztrajajo, da bi bilo treba uporabnike družabnih omrežij bolje zaščititi pred zlorabo njihovih podatkov oz. podatkov o njih.

Vir: BBC, 17.1.2020

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija