Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Deljena mnenja o tem, ali bi morala družabna omrežja podatke o uporabnikih deliti z raziskovalci

20.1.2020

V Veliki Britaniji je javnost razburkala zahteva vodilnih psihiatrov, da bi jim družabna omrežja morala posredovati podatke o navadah njihovih uporabnikov, predvsem otrok, da bi lahko ugotovili vpliv uporabe družabnih omrežij na mentalno zdravje. Temu močno nasprotujejo zagovorniki državljanskih pravic, ki pravijo, da otroci in najstniki niso poskusni zajčki.

Psihiatri želijo, poleg podatkov o času uporabe družabnih omrežij, pridobiti tudi podatke o tem, kako uporabljajo všečke. Zelo pomembno je, s kakšnimi vsebinami se mladi srečujejo, saj jim vsebine prikazujejo algoritmi na osnovi ugotovitev glede njihovega vedenja, prav tako pa jih povezujejo s podobno mislečimi ljudmi. Brez raziskav ne bomo mogli ugotoviti, kako vsebine na družabnih omrežjih mlade pahnejo v še večje težave glede samopodobe in podobnega.

Na drugi strani pa varuhi državljanskih pravic vztrajajo, da morajo biti mladi opolnomočeni, komu in kakšne podatke o njih posredujejo in za kakšen namen. Vztrajajo, da bi bilo treba uporabnike družabnih omrežij bolje zaščititi pred zlorabo njihovih podatkov oz. podatkov o njih.

Vir: BBC, 17.1.2020

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.