Google je začel z novim načinom sledenja uporabnikom

10.10.2023

V začetku septembra 2023 je Google v brskalnik Chrome dodal novo funkcionalnost Privacy Sandbox (peskovnik zasebnosti). Gre za nov način sledenja uporabnikom in zbiranja podatkov, ki so nato posredovani oglaševalcem: ne samo preko piškotkov, temveč kar neposredno preko sledenja zgodovine iskanja v brskalniku.

Gre za sporno odločitev, ki jo mnogi uporabniki vidijo kot vdor v njihovo zasebnost. Večinoma smo že vajeni piškotkov (cookies), ki jih lahko omogočimo na posameznih spletnih straneh, da si lahko spletna stran o nas zapomni določene podatke (geslo, uporabniško ime, kaj smo pustili v nakupovalni košarici ipd.) ali da nam lahko oglaševalci sledijo preko različnih spletnih strani in zbirajo podatke o tem, kakšni oglasi bodo za nas najbolj učinkoviti.

Namen Privacy Sandbox je zamenjati oglaševalske piškotke, ki jih bo brskalnik Google Chrome nehal uporabljati predvidoma leta 2024. Namesto tega bo Privacy Sandbox uporabnikovo zgodovino iskanja združil po različnih temah, do katerih bodo lahko dostopali oglaševalci za namene prikazovanja prilagojenih oglasov. Prav tako bodo sledili obiskom strani za namene remarketinga (če si si npr. ogledal toaster v spletni trgovini, boš dobil oglase za toasterje tudi na drugih spletnih straneh) ter zbirali podatke o klikih na oglase.

Sprememba je še posebej pomembna, saj je Privacy Sandbox (za razliko od piškotkov, s katerimi se moramo eksplicitno strinjati na vsaki spletni strani posebej) privzeto omogočen v brskalniku Google Chrome, in zbira podatke o naši zgodovini brskanja na vseh spletnih straneh. Tako nam lahko Google, eden največjih oglaševalcev na svetu, sledi povsod na spletu – kar pa ni nujno koristno ali zaželeno.

Če se želimo izogniti takšnemu sledenju, je najboljša izbira spletni brskalnik, ki se osredotoča na zasebnost uporabnika, kot sta na primer Duck Duck Go (za telefone) in Brave. Tudi Firefox ima poostreno obravnavo zasebnosti, Safari pa privzeto blokirat oglaševalske piškotke in sta v tem pogledu bolj prijazna zasebnosti uporabnika kot Google Chrome. Če pa želimo obdržati brskalnik Chrome in le izklopiti uporabo Privacy Sandbox, lahko to storimo v nastavitvah: Nastavitve > Zasebnost in varnost > Zasebnost oglasov.

Sicer na žalost še ni jasno, ali bo Chrome po izklopu popolnoma prenehal z zbiranjem teh podatkov, ali pa jih le ne bo več delil z oglaševalci.

Vir: The Conversation, 11. 9. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija