Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Mali Biser opozarja na nespametno objavljanje fotografij otrok

20.5.2020

»Že nekaj časa sva iskala perfektne pleničke za najin Biser. Želela sva si, da bi bil vedno suh in da ga plenička ob raziskovanju sveta ne bi ovirala. To so @VednoSuhičke. Pa še bio so, menda se zelo hitro razgradijo.« Zapis dveh mladih staršev na Instagramu ob sliki otroka, ki ga previjata. Vam zveni znano?

Številni starši objavljajo slike svojih otrok na spletu. Nekateri to počnejo v zaprtem krogu prijateljev, drugi pa popolnoma javno. Še več, nekateri namenoma objavljajo slike svojih otrok, snemajo vloge in pišejo podrobne spletne dnevnike o razvoju otroka, poleg pa oglašujejo različna podjetja, ki za to plačajo v denarju ali »podarjenih« izdelkih.

Čeprav imajo starši pravico do upravljanja digitalnih sledi svojih otrok, pa ga z objavami slik iz njegovega otroštva oropajo možnosti, da bi sam oblikoval svoj digitalni odtis. Poleg tega pa nekateri objavljajo fotografije brez premisleka o možnih posledicah, ki bodo sledile kasneje v življenju.

Tega se zaveda tudi skupina študentk magistrskega študija socialne pedagogike, ki delajo na projektu, katerega tema je objavljanje otrok na družabnih omrežjih. Opazile so, da prihaja do prekomernega izpostavljanja otrok, pogosto tudi z namenom oglaševanja in pridobivanja všečkov. Ker majhni otroci nimajo možnosti, da bi sami ukrepali in vplivali na to, katere informacije o njih se delijo, so se odločile, da na to opozorijo na družabnih omrežjih.

Zasnovale so ozaveščevalno kampanjo z imenom Mali Biser, ki poteka na Instagramu in na Facebooku. Na obeh družabnih omrežjih so zasnovale profil Mali Biser, na katerem sledijo zgodbi dojenčka Mali Biser, za katerega sta se starša odločila, da bo polno prisoten na spletu. Ob objavah prikazujejo pogled staršev, ki na svojega otroka gledajo z ljubeznijo in mu želijo vse najboljše, hkrati pa še perspektivo otroka, ki se kritično sprašuje o lastni zasebnosti in posledicah, ki bi lahko sledile.

Namen je ozaveščati širšo javnost in starše o morebitnih težavah in posledicah, ki jih prinese prekomerno objavljanje posnetkov otrok na spletu. Želijo si starše spodbuditi, da bi temeljito premislili preden objavijo.

Malemu Biseru lahko sledite na:

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.