Najpogostejše neresnice in teorije zarote med epidemijo COVID-19

23.10.2020

Med spomladansko epidemijo COVID-19 so se v medijih in po spletu širile številne neresnice in teorije zarote o koronavirusu. Najpogostejše so bile o čudežnih zdravilih, novi svetovni ureditvi, potegavščini ameriške Demokratske stranke, biološkega orožja, Billa Gates-a in omrežja 5G.

Neresnice ali »fake news« in teorije zarote so predstavljale skoraj 3 % člankov (1,1 milijona člankov) od 38 milijonov člankov iz tradicionalnih medijev v angleškem jeziku,ki jih je zajela raziskava Univerze Cornell. Med njimi jih je bilo 46 % v kategoriji teorije zarote.

Najpogostejše teorije zarote v času od 1. januarja do 26. maja 2020:

  • Čudežno zdravilo (26,4 %) – v različnih teorijah zarot se je pojavljajo čudežno zdravilo, ki naj bi pozdravilo COVID-19. V povezavi s tem je bil pogosto omenjen ameriški predsednik Donald Trump.
  • Nova svetovna ureditev (4,4 %) - tajne globalne vlade in različni predstavniki držav naj bi pod pretvezo epidemije COVID-19 na skrivaj vpeljevali nove svetovne ureditve.
  • Potegavščina Demokratske stranke (3,6 %) - epidemija COVID-19 naj bi bila umetno vzpostavljena zaradi poskusov odstavitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
  • Biološko orožje (2,6 %) – COVID-19 naj bi bil biološko orožje, ki naj bi ga razvili v tajnem laboratoriju za izdelavo biološkega orožja v Wuhanu.
  • Bill Gates (2,5 %) naj bi načrtoval cepiva proti virusu COVID-19 opremiti z mikročipi za sledenje in posledično izvajati nadzor nad ljudmi.
  • Omrežje 5G (2,1 %) - tehnologija 5G naj bi imela negativne vplive na zdravje.
  • Antisemitske teorije zarot (1,6 %) – ideje,  da pandemija in z njo povezane zarote spodbujajo protijudovsko razpoloženje v ZDA in Evropi.
  • Nadzor populacije (1,3 %) - COVID-19 je namerno načrtovana epidemija, ki bo sčasoma omogočala nadzor prebivalstva.
  • Teorije zarote o Dr. Anthonyju Fauciju (1,0 %) so se navezovale na iskanje novega zdravila ali cepiva.
  • Teorije zarote o plandemiji (0,7 %), ki temeljijo na 24-minutnem filmu Plandemic, polnemu neresnic.
  • Netopirjeva juha (0,6 %) – s koronavirusom so se okužili ljudje, ki so jedli netopirjevo juho.

Raziskavo neresnic in teorij zarot o epidemiji COVID-19 je izpeljala Univerza Cornell. Raziskovalci so v obdobju med 1. januarjem in 26. majem 2020 analizirali 38 milijonov člankov v angleškem jeziku, objavljenih po vsem svetu.

Vira: Univerza Cornell / New York Times, Statista 5.10.2020

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija