Zaščitite se pred manipulacijami

17.5.2024

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) se skupaj s portalom za medijsko in informacijsko pismenost MiPi pridružuje ozaveščevalni kampanji Evropske komisije in ERGE, ki pred evropskimi volitvami v svetu dezinformacij in manipulacij z informacijami opozarja na pomen kritičnega premisleka in zadržanosti pri deljenju nepreverjenih, predvsem uredniško neoblikovanih vsebin, ki jih najdemo na spletu.

Dezinformacije so dokazljivo lažne ali zavajajoče informacije, ki so ustvarjene, predstavljene in razširjene z namenom zavajanja ali doseganja ekonomske ali politične koristi in ki lahko povzročijo javno škodo. Med dezinformacije ne sodijo: zavajajoče oglaševanje, napake pri poročanju, satira in parodija, jasno označene mnenjske novice in komentarji.

Napačne informacije (ang. misinformation) so nenamerne napačne informacije, ki jih nekdo širi v dobri veri brez škodljivega namena, vendar pa vseeno lahko povzročijo škodo.

Zlonamerne informacije (ang. malinformation) so informacije, ki temeljijo na dejstvih, vendar so vzete iz konteksta in enostransko predstavljene. Posledično so zavajajoče in zato potencialno škodljive. 

Kampanja, ki se bo do začetka evropskih volitev odvijala pod sloganom »Zaščitite se pred manipulacijami«, prinaša ključno sporočilo demokratičnih družb o pomenu vsakega glasu v procesih odločanja.

Vsak izmed nas je odgovoren za svoja dejanja – ta pa oblikujejo naša prepričanja, znanje, izkušnje in vplivi, ki smo jim izpostavljeni. In prav slednji se pogosto hranijo tudi z informacijami iz spletnega okolja.

Odgovorno ravnanje:

  • Bodite kritični do vsebin, ki jih vidite na spletu.
  • Vedite, da sta lahko video in zvok tehnično spremenjena.
  • Preverite različne vire in zaupajte zanesljivim.
  • Ne delite informacij, ki jih niste preverili.
  • Ne nasedajte lažnim novicam.

Ste učitelj in vas zanima več? Komisija je objavila nov komplet orodij s praktičnimi smernicami za učitelje in vzgojitelje, vključno s praktičnimi predlogi, ki vam bodo pomagali razložiti dezinformacije in manipulacijo z informacijami učencem in mladim. Na ta način boste prispevali k opolnomočenju mladih, da bodo takšne zavajajoče in lažne informacije prepoznali in se z njimi tudi lažje spopadli.

Več koristnih informacij je na voljo na portalu MiPi - v brskalnik vpišite besedo »dezinformacije« in med zadetki preberite, v katerih oblikah vse se dezinformacije lahko pojavijo.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija