Šolski varuhi: načrt Evropske komisije za večjo osveščenost o DSA

2.11.2023

Evropski komisar Thierry Breton je septembra 2023 razkril obširne plane, s katerimi namerava Evropska unija prisiliti spletne platforme, da bolj zavzeto nadzorujejo vsebine, ki jih vidijo njihovi uporabniki. Brenton želi zagotoviti, da bo vsak otrok, starš in učitelj vedel, kako prijaviti spletne vsebine, ki niso le škodljive temveč tudi nezakonite.

V ta namen želi komisar vzpostaviti široko mrežo šolskih varuhov: oseb, ki bodo v vsaki izobraževalni instituciji skrbele za ozaveščanje o novi zakonodaji, ki ureja digitalne storitve (Digital Services Act) in digitalne trge (Digital Markets Act) v Evropski uniji. Med drugim je namen zakonodaje tudi boj proti škodljivim in nezakonitim vsebinam na spletu, kot so spolne zlorabe otrok, vsebine o samomoru, spodbujanje motenj hranjenja in podobno.

Akt o digitalnih storitvah kar 19 velikih spletnih platform, kot so Facebook, X in Google, zavezuje k bolj strogem nadzoru vsebin, ki jih prikazujejo svojim (še posebej mladoletnim) uporabnikom. V preteklih tednih se je zato v meniju prijav vsebin na mnogih platformah pojavila nova možnost »Prijavi nezakonito EU vsebino« (Report illegal EU content), s katero lahko uporabniki prijavijo kršitve nove evropske zakonodaje. Platforme se morajo na prijave morebitnih nezakonitih vsebin odzvati v roku 24 ur, če prijave ne razrešijo ustrezno, pa jih lahko uporabnik prijavi neposredno nacionalnim regulativnim organom.

Brenton novo zakonodajo opisuje kot »velik preskok od tega, kako je bilo prej« ter poudarja, da je zato še posebej pomembno, da »pomagamo ozavestiti celoten izobraževalni sistem, ki je v vsakodnevnem stiku z otroci in tudi njihovimi starši.« Predvideno rekrutiranje šolskih varuhov bo ena največjih kampanj v zgodovini Evropske unije, saj mora doseči kar 24 milijonov osnovnošolskih in 36 milijonov srednješolskih otrok po celi Evropi.

Vir: The Guardian, 20. 9. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija