Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varna raba mobilnih naprav - 10 naj nasvetov

  1. Tudi mobilni telefon je dobro zaščititi z antivirusnim programom
  2. Tvoja številka mobilnega telefona je osebni podatek, zato ga ne objavljaj kar tako na spletu in je ne dajaj komurkoli. 
  3. Zaslon pametnega telefona zaklepaj z geslom ali vzorcem in tako onemogoči drugim, da bi dostopali do tvojih podatkov in ti zagodli kakšno nevšečnost (npr. spremenijo Facebook profil, objavijo slike na splet, pišejo komu v tvojem imenu).
  4. Pri komuniciranju prek mobilnega telefona in spleta upoštevaj bonton, bodi strpen in prijazen. Obnašaj se tako, kot želiš, da se drugi do tebe. 
  5. Ko si z nekom v družbi, se posvečaj tej osebi in ne preverjaj neprestano, kaj se dogaja na tvojem mobilnem telefonu, Snapchatu, Instagramu, TikToku ... Pogovarjanje po telefonu, čekiranje telefona, ko si z nekom v družbi, je nevljudno in gre tudi večini ljudi zelo na živce.
  6. Zvonjenje telefona in/ali pogovarjanje v kinu, gledališču, med poukom, v bolnišnici, na busu … je nedopustno
  7. Odsvetujemo ti, da preko mobilnega telefona pošiljaš svoje razgaljene slike (seksting). Kar enkrat pošlješ nekomu, je izven tvojega nadzora in ne veš kam se bo razširilo, lahko postane tudi sredstvo nadaljnega izsiljevanja. 
  8. Če nekoga slikaš in posnetek nato objaviš na spletu, da moraš prej vprašati za dovoljenje. 
  9. Pazljivo z deljenjem informacij o svoji lokaciji prek mobilnega telefona!
  10. ​Povezuj se le na zaupanja vredna in zaščitena javna brezžična omrežja (WiFi).

 

Praktični napotki za najstnike: 

Priporočena gradiva: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.