Družabna omrežja - 10 naj nasvetov

  1. Že na začetku, ko se pridružuješ novemu socialnemu omrežju, vpiši čim manj osebnih podatkov. Raje ne sinhroniziraj profila in podatkov z drugimi omrežji, e-mail računom, kontakti v mobilnem telefonu ipd.
  2. Upoštevaj starostno omejitev, ki jo imajo družbena omrežja (pogosto je 13 let, za nekatera pa tudi 18). 
  3. Nastavitve zasebnosti svojega profila v družabnih omrežjih nastavi tako, da lahko tvoje objave in profil vidijo le prijatelji in ne splošna javnost. Družabna omrežja zelo posto spreminjajo te nastavitve, zato vsake toliko preveri, če je še vedno vse OK. 
  4. Za prijatelje v družabnih omrežjih sprejemaj le ljudi, ki jih tudi v živo poznaš, in ne potrjuj neznancev, samo zato, da boš imel čim več prijateljev. 
  5. Nauči se prijaviti zlorabo, nadlegovanje, sovražno skupino, sliko, posnetek in blokirati osebo v družabnem omrežju, ki ga uporabljaš. Nauči se tudi izbrisati svoj profil. 
  6. Spoštuj zasebnost drugih in ne obljavljaj njihovih slik, če ti tega niso dovolili. Prav tako preverjaj in spremljaj, kaj so drugi objavili o tebi. 
  7. Nikomur ne zaupaj svojega gesla za omrežja, lahko ti ukrade identiteto in povzroči velike težave. 
  8. Previdno z uporabo lokacijskih storitev v družabnih omrežjih.
  9. Prek družabnih omrežjih se širijo tudi spam, virusi in goljufije. Ne odpiraj sporočil od neznancev in nenavadnih sporočil tvojih prijateljev (kjer te prosijo za denarno pomoč ali ti pošiljajo "smešne" ali podobno "zanimive" videe).
  10. Zavedaj se, da kar objaviš na družabnem omrežju na nek način predaš v last omrežja, saj lahko uporabijo podatke in slike, predvsem za oglaševalske namene. Preberi pogoje uporabe omrežja, ki ga uporabljaš in ugotovi, kaj lahko storijo s tvojimi podatki ...

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV