Zaščita zasebnosti na spletu

Praktično nobena spletna aktivnost ne omogoča popolne zasebnosti. Poleg tega, da pri brskanju po spletu puščamo elektronske sledi, je mnogo spletnih storitev in aktivnosti zasnovanih tako, da nas spodbujajo, naj na spletu razkrijemo čim več o sebi.

Številni ponudniki spletnih vsebin o uporabnikih interneta zbirajo osebne podatke (imena, naslove, telefonske številke, e-poštne naslove), ob tem pa pogosto ne podajo obvestila, s kakšnim namenom bodo zbrani podatki uporabljeni. Poleg takšnega odkritega zbiranja podatkov, se osebni podatki zbirajo tudi s pomočjo t. i. “piškotkov” (ang. »cookies«).

Nove tehnologije pa so nam vsem omogočile, da tudi sami objavljamo informacije, nad čemer so najbolj navdušeni seveda mladi. Slike, videe lahko s pomočjo mobilnega telefona posnamemo v vsakem trenutku in prav tako hitro jih lahko pošljemo svojim kontaktom v imeniku ali naložimo na spletno stran, blog, svoj profil v socialnem omrežju itd. Slike, ki smo jih enkrat objavili, ostanejo na spletu, kjer jih lahko vidi kdorkoli, še leta po tem, ko so bile objavljene. Možnost označevanja oseb na slikah, ki jih ponuja večina socialnih omrežij, pa precej olajša delo tistemu, ki se na spletu loti iskanja fotografije nekoga.

Kakšna so tveganja?

Nove tehnologije ustvarjajo veliko priložnosti za kreativnost. Otroci in najstniki, ki veliko uporabljajo spletne strani socialnih omrežij in drugih novih spletnih storitev, prek njih izražajo svojo identiteto. Hkrati pa so lahko tudi zelo dovzetni in hitro prizadeti zaradi žaljenja, zmerjanja in opravljanja, saj šele razvijajo svojo osebnost in samopodobo.

Mladi se ne zavedajo dovolj, da lahko do osebnih informacij, ki jih objavljajo na spletu, dostopajo vsi, vključno z njihovimi starši, učitelji, bodočimi delodajalci, ljudmi s slabimi nameni ... Mnogi zaposlovalci preverjajo, kakšne informacije lahko o kandidatu za službo najdejo na spletu. Osebne informacije, ki so objavljane v spletnih socialnih omrežjih lahko uporabijo tudi ljudje z namenom spolne zlorabe, izsiljevanja ipd.

Tudi če sami ne objavljamo neprimernih fotografij je dobro, da se zavedamo, da jih lahko objavi nekdo drug in jih prikaže v popolnoma drugem kontekstu, kjer postanejo za nas žaljive. Ker so fotografije digitalne, jih ni težko kopirati, združiti z drugo fotografijo ali kako drugače spremeniti, predrugačiti.

Kam objavljamo:

Možnosti kam na spletu objavite svoja mnenja, slike, videe in druge podatke ne manjka. Tu so spletne skupnosti, socialna omrežja, galerije slik, video portali, blogi, forumi, messengerji, klepetalnice, soigralci v spletnih igrah, objave na splet prek mobilnega telefona.

Kaj objavljamo/razkrivamo:
 • slike (tudi preveč intimne, neprimerne …)
 • videoposnetke
 • ime priimek, naslov, kontakt, datum rojstva
 • komentarje, mnenja, osebne zapise, izpovedi, zdravstvene in druge težave
 • svoja gesla
Kaj se nam lahko zgodi?
 • Zloraba osebnih podatkov v namene oglaševanja.
 • Vrstniško nadlegovanje.
 • Nezaželeni odzivi na to, kar smo objavili (odpuščanje z delovnega mesta zaradi zapisa na blogu, težave pri zaposlitvi, v razmerju, negativen vpliv na prihodnje življenje, spor s prijateljem).
 • Nezaželeni kontakti s strani neznancev, grooming, spolno nadlegovanje.
 • Dokončnost: tudi če si premislimo in hočemo podatke, slike izbrisat je to praktično nemogoče, ker ne vem kam vse se je že razširilo.
 • Kraja identitete – nekdo se lahko predstavlja v našem imenu in dela stvari, ki so nam v škodo.
 • Drugi o nas objavljajo podatke, slike, ki ne želimo, da so objavljene na spletu.
 • Iz podatkov, ki so o nas objavljeni na različnih koncih, lahko nekdo sestavi celotno sliko.
 • Objavimo, da smo na dopustu, in nas obiščejo nepridipravi ...

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija