Zasebnost v družabnih omrežjih

Na družabnih omrežjih moramo biti previdni pri objavi podatkov o sebi. Če je profil popolnoma javen, ga lahko vidi in deli naprej čisto vsak uporabnik interneta: tudi starši, učitelji, profesorji, delodajalci in popolni neznanci. Priporočljivo je prebrati Pogoje uporabe in Politiko zasebnosti družabnega omrežja, preden si ustvariš profil. Pri tem moraš biti pozoren tudi na informacije, komu bodo posredovali tvoje podatke, komu bodo na voljo v vpogled in ali jih boš lahko trajno izbrisal.

Družabna omrežja nam omogočajo, da objavljamo podatke o sebi, sporočamo drugim, kaj počnemo, kaj nas veseli ter celo kje v nekem trenutku smo. Zaradi vseh teh možnosti je pomembno, da poskrbimo za svojo zasebnost, saj se lahko zgodi, da bodo ti podatki dosegli širše občinstvo, kot bi si sami želeli. Posledice so lahko potem zelo neprijetne.

Nastavitve zasebnosti na družabnih omrežjih

Pri večini družabnih omrežij imamo možnost nastaviti svoj profil kot javen (to je ponavadi že privzeta nastavitev) ali kot zaseben. Če pustimo profil javen, to pomeni, da lahko vsak – tvoja mama, tvoj najboljši prijatelj, tvoja babica in celo tvoj šef, vidi kaj objavljaš. Ne samo to, tisto, kar objaviš, je lahko vidno tudi popolnim neznancem, tistim, s katerimi v resnici sploh ne želiš deliti določenih vidikov svojega življenja in tudi tistim, ki tega družabnega omrežja sploh ne uporabljajo. Zato je najvarneje, če svoj profil na vseh družabnih omrežjih, ki jih uporabljaš in kjer je to mogoče, nastaviš kot zaseben. To ti omogoča, da sam določiš, kdo lahko vidi tvoje podatke in objave. Če nastavitev zasebnosti na izbranem družabnem omrežju ne najdeš, poišči razdelek »Središče za pomoč« oziroma »Help center«, kjer lahko najdeš informacije o tem, kako poskrbeti za zasebnost svojega profila.

Tudi ko nastaviš profil kot zaseben, pa je pomembno, da si previden pri tem kaj objavljaš. Določenih informacij o sebi ni nikoli priporočljivo objaviti. To so na primer domači naslov, telefonska številka, bančni podatki, kopije svojih dokumentov, kot so osebna izkaznica, zdravstvena kartoteka, vozniško dovoljenje, potni list in podobno. Čeprav želiš pokazati navdušenje nad tem kam nameravaš kmalu odpotovati in zato objaviš sliko svojega potnega lista, si zapomni, da tvoj potni list vsebuje podatke, kot je črtna koda, s katero lahko goljufi pridejo tudi do kakšnih dragocenejših podatkov o tebi. Prav tako ne objavljaj fotografij letalskih ali železniških vozovnic, rezervacij hotelov in podobno, kar izdaja, da boš odpotoval in do kdaj te ne bo doma.

Lokacija

Številna družabna omrežja ponujajo možnost deljenja lokacije – vsakič, ko objaviš fotografijo, videoposnetek, posodobiš svoje stanje in podobno, lahko ob tem tudi deliš, kje si oziroma kje je bila fotografija posneta. To lahko predstavlja veliko tveganje, saj nimajo vsi uporabniki družabnih omrežij dobrih namenov. Če nekdo ve, kje si, te lahko tudi fizično zasleduje (stalking). Prav tako tvegano je, če z deljenjem lokacije druge ljudi obvestiš kdaj te ni doma. Z deljenjem dopustniških fotografij, kjer drugim sporočaš, da je trenutno celotna tvoja družina več ur oddaljena od doma, lahko namreč privabiš roparje. Deljenje svoje lokacije nikoli ne more biti popolnoma varno. Dodatno se lahko zavaruješ tako, da na svojem telefonu ali tablici preprosto izklopiš lokacijo in storitev vklopiš samo kadar jo res potrebuješ.

Varstvo osebnih podatkov

Družabna omrežja te bodo pri registraciji vedno pozvala, da obkljukaš ali se strinjaš s Pogoji uporabe in da prebereš in se strinjaš s Politiko zasebnosti. Zelo pomembno je, da vedno, preden se pridružiš družabnemu omrežju, prebereš Politiko zasebnosti, preden označiš, da se strinjaš, saj lahko izveš veliko koristnih informacij glede tega, kako bo to družabno omrežje zbiralo in uporabljalo podatke o tebi. Politika zasebnosti je način, na katerega ti to podjetje, ki ima v lasti družabno omrežje, na katerega se želiš registrirati, zagotovi, da so tvoji podatki zaščiteni. Enako pomembno je, da prebereš tudi Pogoje uporabe. Ena izmed ključnih stvari, na katere moraš biti pozoren pri tem, ko se pridružuješ novemu družabnemu omrežju, je, komu bo to družabno omrežje posredovalo tvoje podatke. Družabna omrežja pogosto uporabijo tvoje podatke, da jih delijo s tretjimi osebami, na primer s podjetji z igrami (če družabno omrežje ponuja možnost igranja iger) ali preprosto iz oglaševalskih razlogov. To bo vedno zapisano v Politiki zasebnosti v razdelku o tem, komu se podatki posredujejo (npr. razdelek »Posredovanje podatkov neodvisnim partnerjem« pri Facebooku in Instagramu). Bodi pozoren tudi na informacije o tem ali je podatke mogoče trajno izbrisati.

Praktični napotki za učitelje: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija