WhatsApp

WhatsApp je aplikacija za komuniciranje. Omogoča uporabnikom, da si brezplačno izmenjujejo tekstovna sporočila z drugimi uporabniki, lokalno in po vsem svetu. Poleg tekstovnih sporočil lahko uporabniki pošiljajo tudi fotografije, video in avdio medijske vsebine, prav tako pa lahko sporočajo svojo lokacijo s pomočjo integrirane lokacijske funkcije.

WhatsApp je izjemno enostavna aplikacija za uporabo, saj za identifikacijo potrebuje mobilno številko uporabnika in se ni treba registrirati. Za klicanje in pošiljanje sporočil potrebuje internetno povezavo, zato se pogosto uporablja tudi za vzpostavljanje stika s tistimi, ki so odpotovali v tujino, prav tako pa ponuja tudi možnost video klicev. Aplikacija je bila izdelana leta 2009, leta 2014 pa je lastništvo prevzelo podjetje Facebook Inc. Število uporabnikov od takrat močno raste.  

Tveganja

WhatsApp ima dvostopenjsko preverjanje in samodejno šifriranje od konca do konca, kar pomeni, da lahko le uporabnik in oseba, s katero komunicira bere poslano, teh sporočil ne vidi niti WhatsApp. Kljub temu pa še vedno obstajajo nekatera tveganja. Minimalna starost za uporabo je 13 let, a aplikacijo vseeno uporabljajo tudi mlajši. WhatsApp je aplikacija za zasebno komuniciranje, kar nam omogoča stik z neznanci, to pa je še posebej tvegano pri otrocih in najstnikih, saj lahko pride do nadlegovanja, ustrahovanja ali groominga. Najstniki radi uporabljajo WhatsApp, ker jim nudi zasebnost in svobodo pri izmenjavi sporočil, zavedati pa se je treba, da iz teh istih razlogov to aplikacijo uporabljajo tudi tisti, ki jih želijo izkoristiti. Prav tako lahko prek WhatsAppa postanemo žrtev spletnih prevar, če nasedemo prejetim sporočilom.

Zasebnost

Da se izognemo tveganjem, je priporočljivo, da privzete nastavitve zasebnosti spremenimo. Aplikacija ima privzeto nastavitev zasebnosti, ki vsem drugim omogoča, da si ogledajo našo fotografijo, status uporabnika in kdaj smo nazadnje uporabljali aplikacijo. To nastavitev se da preprosto spremeniti tako, da določimo, da naš WhatsApp profil vidijo samo osebe, ki jih imamo v mapi »Moji stiki« ali pa »Nihče«, kar omogoča varnejšo uporabo, posebej za otroke in najstnike. Pri uporabi WhatsAppa pa je najbolje, da se držimo nekaterih osnovnih pravil, če želimo zmanjšati možnost za tveganja:

  • imejmo nadzor nad tem, kdo vidi naše informacije s pomočjo nastavitev zasebnosti;
  • pazimo, s kom vzpostavljamo stike in se pogovarjamo;
  • bodimo previdni pri deljenju vsebin in svojih informacij – ne zaupajmo slepo vsem;
  • v primeru zlorabe ali nadlegovanja osebo oziroma telefonsko številko prijavimo in takoj prekinemo stike, prav tako prijavimo kakršnokoli prevaro.

Kako prepoznamo prevaro?

Pri WhatsAppu se trudijo zmanjšati število lažnih sporočil in prevar, a kljub temu nekatere potegavščine zaobidejo njihov varnostni sistem. Bodimo pozorni na sporočila, ki so:

  • slovnično nepravilna,
  • od nas zahtevajo, da kliknemo na povezavo,
  • od nas zahtevajo posredovanje sporočila naprej,
  • od nas zahtevajo osebne podatke,
  • trdijo, da je treba za uporabo WhatsApp plačati (WhatsApp je brezplačna aplikacija).

V takšnem primeru gre za prevaro, ki jo takoj prijavimo WhatsApp. Takšna sporočila lahko dobimo od neznanih pošiljateljev ali pa od naših stikov.

Praktični napotki za najstnike: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija