Spletni seminar o otrokovih pravicah v digitalnem okolju

10.10.2024

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si bomo v torek, 22. oktobra 2023, ob 13:30 pripravili spletni seminar za učitelje in učiteljice, ravnatelje in ravnateljice ter šolske strokovne delavke in delavce  z naslovom “Je dostop do interneta res otrokova pravica?

Digitalni svet ni bil ustvarjen za otroke. Kljub temu pa se v njem vsak dan zadržujejo milijoni mladih. Številni imajo težave s prekomerno rabo digitalnih naprav, kar lahko slabo vpliva na njihovo zdravje, splošno počutje in šolski uspeh. Čas, ki ga mladi preživijo na spletu, se je med letoma 2010 in 2020 skoraj podvojil, zato je ključnega pomena, da kot družba zagotovimo zaščito otrokovih pravic v digitalnem okolju. Te pravice vključujejo zaščito in varnost, zasebnost in varstvo podatkov, zdravje, pravico do zbiranja in združevanja, informiranost, izobraževanje in digitalno pismenost, igro in počitek ter sodelovanje in pravico biti slišan.

V tokratnem spletnem seminarju Safe.si bo udeleženke in udeležence nagovoril dr. Jože Ruparčič, namestnik Varuha človekovih pravic Republike Slovenije, pristojen za pravice otrok.

Predavateljica Katja Koren Ošljak s Fakultete za družbene vede bo predstavila prispevek osnovnih in srednjih šol k medijski in digitalni pismenosti ter uresničevanju digitalnih pravic mladih. Spretnosti in znanja, povezana z digitalnimi mediji in tehnologijami, se formirajo tudi v vzgojno-izobraževalnih okoljih, v šole pa mladi vstopajo iz različnih socialnih, kulturnih in ekonomskih družinskih okolij, ki na zelo različne načine spodbujajo razvoj njihovih digitalnih in medijskih kompetenc. Predavateljica bo predstavila načine, s pomočjo katerih lahko šole spodbujajo premisleke o sistemskih problemih digitalnega okolja, digitalnih pravicah in regulaciji medijev oziroma tehnologije.

Pogled mladih na temo pravic v digitalnem okolju pa bo predstavil varuh dijakovih pravic Simon Truševič. V svojem predavanju se bo osredotočil na problematiko nedostopnosti brezplačnih izobraževalnih gradiv, izzive s področja spletne varnosti in zaščite zasebnosti, opozoril pa bo tudi na povezavo med nasiljem med mladimi v družbi in nenadzorovanim dostopom do nasilnih vsebin na spletu.

Vabimo vas, da se prijavite  ogled seminarja, ki ga bo mogoče spremljati preko platforme YouTube. Ob prijavi in med seminarjem boste lahko posredovali svoja vprašanja in na izbrana bosta predavatelja odgovorila ob koncu seminarja. Posnetek bo na voljo prijavljenim takoj po zaključku.

 

  • Datum: 22. 10. 2024
  • Ura: 13:30 – 15:00

Registracija na dogodek >>

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija