Ali veš, kako ukrepati ob vdoru v račun?

1.8.2024

Na družbenih omrežjih se skoraj vsak dan pogovarjamo s prijatelji in delimo utrinke iz svojih življenj. Naši spletni profili so pomemben način za izražanje, a ni vedno tako preprosto vedeti, s kom se pravzaprav pogovarjamo. Se ti je že kdaj zgodilo, da je tebi ali prijatelju nekdo vdrl v spletni račun? Znaš prepoznati znake vdora?

Če nekdo dostopa do tvojega računa oz. profila brez tvojega dovoljenja, gre za vdor v račun. Običajno storilci to storijo tako, da prestrežejo tvoje uporabniško ime in geslo z zlonamerno programsko opremo, ali pa uganejo podatke za prijavo (sploh če gre za preprosta in kratka gesla). Lahko pa te ujamejo s prevaro ribarjenja in te z lažnim sporočilom, kjer se izdajajo npr. za družbeno omrežje, prepričajo, da klikneš na povezavo, ki jo posredujejo, na strani, ki se odpre, pa zahtevajo, da vpišeš svoje uporabniško ime in geslo. Vdor v račun se lahko zgodi kjerkoli, od e-poštnega računa do profilov v spletnih igrah, znaki vdora pa običajno vključujejo naslednje:

  • nepričakovano si odjavljen iz računa,
  • neznana aktivnost na računu,
  • neobičajna sporočila poslana prijateljem.

Če sumiš, da ti je nekdo vdrl v račun, je najbolje, da slediš priporočilom spletne platforme, na kateri je prišlo do vdora, in tako obnoviš svoj račun. Ključno je tudi, da nemudoma spremeniš svoje geslo na tem računu ter vseh ostalih računih, ki uporabljajo isto geslo ali podobne prijavne podatke (uporabniško ime, email ipd.) Prav tako pa svojo napravo preveri s protivirusnim programom, da zagotoviš, da na njej ni nameščena nobena zlonamerna programska oprema.

Nekaj uporabnih povezav:

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija