Prevara, ki cilja na starše: živijo mama in očka

8.7.2024

Varni na internetu opozarja, da se je v Sloveniji začela intenzivno pojavljati prevara, ki cilja na starše. Starši prejmejo na telefon SMS z neznane telefonske številke, v katerih jih »njihov otrok« prosi za pomoč. Namen prevare je pridobiti denar.

Goljufi se v SMS sporočilu predstavljajo kot sin ali hčerka, ki je izgubil telefon ali pa se mu je telefon pokvaril. Nato prosijo za nadaljevanje komunikacije v eni od aplikacij za sporočanje. V tej aplikaciji pa potem skušajo starša prepričati, da nakaže denar na neki račun.

Znaki, da gre za prevaro so neznana številka, zahteva po takojšnji pomoči, sumljivi razlogi, izražena zahteva po nakazilu denarja. Če takšno sporočilo prejmete, svetujemo, da ga ignorirate oz. izbrišete. Če pa ste v dvomih, pa pokličite svojega otroka na telefonsko številko, ki jo imate shranjeno in vprašajte, če je res pošiljal sporočila z nove številke.

Več informacij na Varni na internetu >>

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija