Prevare s pomladitvenimi filtri

4.4.2023

Različni filtri, s katerimi lahko spremenimo izgled svojega obraza, so dandanes dostopni na praktično vsakem družabnem omrežju. Postajajo pa tudi vedno bolj realistični, zaradi česar jih je včasih težko prepoznati. Nekateri spletni zločinci so tako za namene spolnih e-zlorab začeli uporabljati pomladitvene filtre, s katerimi svoje žrtve prepričajo, da so mlajši, kot v resnici so.

Zločinci, ki na spletu prežijo na mladostnike, pogosto posegajo po različnih lažeh in načinih manipulacije. Poskrbijo, da žrtev verjame, da se pogovarja s svojim vrstnikom: z nekom, ki živi v istem mestu, z nekom, ki ima iste prijatelje, in podobno. Za prevare uporabljajo tudi pomladitvene filtre na slikah, videoposnetkih ter video klicih, kjer z uporabo tehnologije npr. pogladijo obrazne gube, retuširajo gladko kožo ali kako drugače pomladijo svoj izgled. Žrtve so tako prepričane, da gre za resnično osebo njihovih let, ki ji lahko zaupajo.

Pri boju proti prevaram sta nujna dobra osveščenost in razumevanje. Pomembno je, da starši s svojimi mladostniki vodijo aktiven dialog o nevarnostih na spletu. Mladi se morajo zavedati, da naj vedno dvomijo v identiteto ljudi, s katerimi se spoznajo na spletu. Prav tako naj na spletu nikoli ne pošiljajo svojih fotografij nekomu, ki ga ne poznajo tudi v živo. Če se jim neka situacija zdi predobra, da bi bila resnična, potem verjetno res ni: če jih simpatičen neznanec, ki so ga spoznali na spletu, začne nagovarjati o ljubezni in spolnosti, je to pomembno opozorilo, ki ga ne smejo spregledati.

V primeru, da se zapletejo v pogovore z neznanci, ki jih začno napeljevati na deljenje intimnih pogovorov, slik ali posnetkov, je za varnost mladih pomembno, da prekinejo pogovor ter izbrišejo oz. blokirajo osebo, s katero so se pogovarjali. Neprecenljivo pa je tudi, da imajo ob sebi odrasle osebe, na katere se lahko obrnejo po pomoč, in s katerimi se lahko naučijo govoriti o tveganjih e-zlorab na spletu. Tveganja in posledice takih zlorab so preveč resne, da bi se mladi z njimi spopadali sami: podpora in dobra informiranost staršev sta torej ključni za varnost mladih.

Vir: Cybertip, 7. 3. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija