Halo, našli smo tvoje bitcoine!

22.9.2023

Tako se začne pogovor preko telefona Vibram, WhatsAppa ali druge aplikacije, ko pokličejo prevaranti in se predstavljajo, da so iz podjetja Blockchain. Trdijo, da so našli pozabljene bitcoine, ki jih sedaj lahko prenesejo na naš bančni račun oz. pretvorijo v resničen denar. Klic lahko pride iz neznane tuje telefonske številke ali pa tudi iz številke slovenskih mobilnih operaterjev, ki pa so običajno potvorjene, opozarja SI-CERT.

Ponudijo pomoč, da bodo oni vse uredili v našem imenu, za kar pa potrebujejo dostop do računalnika in telefona. V nadaljevanju žrtev vodijo, da namesti programe, ki napadalcem omogočijo oddaljeni dostop ter posledično tudi popolni nadzor nad računalnikom in telefonom. Nato v žrtvinem imenu ustvarijo uporabniški račun na eni od legitimnih kriptomenjalnic (npr. BinanceCoinbaseKuCoin), kamor naj bi nakazali pozabljena sredstva. Ker pa naj bi za prenos potrebovali podatke kreditne kartice, zahtevajo tudi te oz. v večini primerov želijo tudi popoln dostop do spletne banke.

Ker pridobijo storilci popoln nadzor nad e-banko, lahko izvajajo transakcije med računi, do katerih imajo v istem trenutku dostop. Gre za še eno goljufijo pod pretvezo velikih dobičkov pri investiciji v kriptovalute, na katero opozarja tudi slovenska policija. Kot izpostavljajo, so do 15. septembra letos obravnavali okrog 240 primerov, s skupno škodo okoli 6,2 milijona evrov!

Če prejmete tak klic, pogovor takoj prekinite. Po izkušnjah strokovnih sodelavcev na odzivnem centru SI-CERT so prevaranti lahko zelo vztrajni in kličejo več dni zapored iz različnih telefonskih številk, sploh če ste kdaj odgovorili na njihov klic. Najbolje jih je ignorirati, saj po nekaj dneh običajno prenehajo klicati.

Vsekakor pa je vedno rdeč znak za alarm, če nekdo od vas zahteva namestitev programske opreme, ki omogoča oddaljen dostop, dostop do spletne banke ali podatke kreditne kartice. Legitimen predstavnik kateregakoli podjetja tega nikoli ne bo zahteval!

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija