Informacije za zaščito pred nakupom ponaredkov

2.7.2020

Nakupovanje na spletu je praktično, saj lahko enostavno kupujemo v Sloveniji in tujin, izdelke pa nam na dom pripelje dostavna služba. Nakupovanje preko interneta prinaša številna tveganja, med njimi tudi možnost nakupa ponaredkov. Spletna stran Originalen.si ponuja informacije o tem, kako se zaščititi pred nakupom ponaredkov.

Problematika kupovanja ponaredkov ni nepomembna. Če ponaredke kupimo nezavedno, smo prevarani, če pa se za nakup odločimo zavestno, pa se izpostavimo tveganjem slabe kakovosti izdelka. Večina ponarejenih izdelkov je slabše kakovosti od originalnih izdelkov in lahko predstavljajo tveganje za zdravje (uporaba škodljivih materialov) ali pa povzročijo nesrečo.

Ob svetovnem dnevu boja proti ponaredkom je pod okriljem Urada RS za intelektualno lastnino zaživelo novo spletno mesto Originalen.si. Na spletni strani so koristni nasveti, kako prepoznati ponaredke in se jim izogniti pri nakupu prek spleta, pa tudi kako ukrepati, če smo kupili originalne izdelke, prejeli pa ponaredke.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija