Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Informacije za zaščito pred nakupom ponaredkov

2.7.2020

Nakupovanje na spletu je praktično, saj lahko enostavno kupujemo v Sloveniji in tujin, izdelke pa nam na dom pripelje dostavna služba. Nakupovanje preko interneta prinaša številna tveganja, med njimi tudi možnost nakupa ponaredkov. Spletna stran Originalen.si ponuja informacije o tem, kako se zaščititi pred nakupom ponaredkov.

Problematika kupovanja ponaredkov ni nepomembna. Če ponaredke kupimo nezavedno, smo prevarani, če pa se za nakup odločimo zavestno, pa se izpostavimo tveganjem slabe kakovosti izdelka. Večina ponarejenih izdelkov je slabše kakovosti od originalnih izdelkov in lahko predstavljajo tveganje za zdravje (uporaba škodljivih materialov) ali pa povzročijo nesrečo.

Ob svetovnem dnevu boja proti ponaredkom je pod okriljem Urada RS za intelektualno lastnino zaživelo novo spletno mesto Originalen.si. Na spletni strani so koristni nasveti, kako prepoznati ponaredke in se jim izogniti pri nakupu prek spleta, pa tudi kako ukrepati, če smo kupili originalne izdelke, prejeli pa ponaredke.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.