Zaradi spletnih prevar v letu 2021 v Sloveniji skoraj 1,5 milijona evrov škode

11.10.2022

V letu 2021 je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT zabeležil 3.177 varnostnih incidentov (14,49 % več kot v letu 2020). Napadi ribarjenja (phishing) so še vedno najbolj pogosta grožnja, opažajo pa tudi vedno večje finančne izgube zaradi spletnih prevar.

Kljub temu da so prevare ribarjenja zelo stara in enostavna oblike kibernetskega napada, so še vedno zelo uspešne. V letu 2020 je SI-CERT obravnaval 694 primerov ribarjenja (26,05 % vseh incidentov v tem letu), v letu 2021 pa 950 primerov phisinga (29,90 % vseh incidentov v tem letu). Phising napadi tako predstavljajo skoraj že tretjino vseh prijavljenih incidentov. Pogoste pa so bile tudi okužbe z virusi, kot so npr. trojanski konji, ki z okuženega računalnika ukradejo shranjena gesla in digitalna potrdila, ali izsiljevalski virusi, ki od uporabnika zahtevajo visoke odkupnine v zameno za dostop do datotek na okuženem računalniku.

V prijavi incidenta SI-CERTu lahko prijavitelj prostovoljno navede tudi, za koliko denarja je bil oškodovan. V letu 2021 je bilo tako prejetih 166 prijav z oškodovanjem (nekaj več kot 5 % vseh incidentov), a je skupen znesek finančne škode vseeno dosegel kar 1,45 milijona evrov. Glede na tip incidenta so največjo škodo povzročila vrivanja v poslovno komunikacijo (povprečna izguba 45.400 €), investicijske goljufije s kripto valutami (povprečna izguba 28.100 €) in ljubezenske prevare (povprečna izguba 17.000 €).

Napotke za zaščito in zmanjšanje tveganj pri uporabi spleta lahko najdete preko SI-CERT kanalov na družabnih omrežjih in na spletnih straneh cert.si ter varninainternetu.si.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija