Vedno več napadov preko SMS sporočil

23.8.2023

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je izdal Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2022, ko so zabeležili 4.123 kibernetskih incidentov ali 30 % več kot leta 2021. Še vedno so v ospredju phishing incidenti (ribarjenje), ko napadalci s pretvezo poskušajo pridobiti vaše osebne podatke, gesla, bančne informacije in podobno. Vedno več teh napadov pa se je v letu 2022 zgodilo preko mobilnih telefonov, kjer SMS sporočila in aplikacije za takojšnje sporočanje predstavljajo priročno vstopno točko za napadalce.

Od 4.123 obravnavanih incidentov v letu 2022 je bilo kar 35 % (1.432 primerov) phishing napadov, kjer so napadalci praviloma ciljali na finančne podatke. Najbolj pogosto se je napad izvajal preko elektronske pošte, a v zadnjih letih se nevarnosti z velikim skokom selijo na mobilne telefone v obliki SMS-sporočil. Gre za sporočila pod pretvezo preverjanja podatkov, potrjevanja transakcij in podobno, s katerimi želijo napadalci žrtve prepričati, da v lažno spletno stran npr. vnesejo podatke za dostop do svoje spletne banke.

Še posebej v drugi polovici leta 2022 je bilo zabeleženih veliko napadov pod pretvezo različnih slovenskih bank ter tudi Finančne uprave Republike Slovenije, kjer so napadalci žrtvam predstavili lažno zgodbo o vračilu davka ter jih preusmerili na spletno stran, ki je zahtevala vpis telefonske in davčne številke, enkratne kode iz sporočila SMS ter številke PIN bančne kartice. S temi podatki so napadalci v imenu žrtve na svojem telefonu aktivirali mobilno denarnico in opravili različne spletne nakupe z žrtvinim denarjem.

Zato je res pomembna visoka pozornost pri prejemanju, branju ter odpiranju povezav v sporočilih na mobilnih telefonih. Veliko napadov preko elektronske pošte danes ustavijo močni filtri na poštnih strežnikih, pri aplikacijah za takojšnje sporočanje in SMS-sporočilih pa so te zaščite slabše oziroma sploh niso na voljo. Skeptičnost in premišljena doslednost na strani uporabnika je tako še vedno najboljša zaščita.

Vir: SI-CERT, 29.7.2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija