Naraščanje kratkovidnosti v času epidemije COVID-19

28.1.2021

V zadnjem času je zaradi karantenskih ukrepov zaradi COVID-19 in posledično več časa, preživetega pred zasloni različnih naprav, opazen skokovit porast kratkovidnosti, zlasti pri otrocih. Strokovnjaki s tega področja so ta pojav poimenovali »karantenska kratkovidnost«.  

Otroci v času karantene bistveno manj časa preživijo na prostem, vse več pa ob uporabi računalnikov, telefonov in tablic, prek katerih se v tem času šolajo, ohranjajo stike s prijatelji, nekateri pa celo prek njih opravljajo interesne dejavnosti, ki so včasih potekale na prostem. Tako so praktično skozi cel dan njihove oči nenehno usmerjene v predmete v neposredni bližini, kar pa lahko zelo vpliva na pojav kratkovidnosti.

Nedavne študije, izvedene na Nizozemskem in Kitajskem, kažejo, da se je zaradi omejitev, ki so zavladale zaradi pandemije COVID-19, verjetnost, da bodo otroci med šestim in osmim letom kratkovidni, v primerjavi s prejšnjimi leti, povečala za kar tri krat.

Kaj pa lahko storimo, da se temu izognemo? V boju proti kratkovidnosti zelo pomagata gledanje v daljavo in dnevna svetloba. Otroka opomnimo, naj se večkrat med »online« predavanjem zazre v daljavo, ne pozabimo pa na preživljanje časa na prostem. Prav tako je smiselno čim bolj omejiti uporabo naprav z zasloni, ki poleg kratkovidnosti lahko povzročajo tudi motnje v spanju. 

Vir: DW, 21.01.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija