Pobuda »Dnevi brez zaslonov« za vsaj en dan na mesec brez naprav z zasloni

2.2.2021

V času šolanja na daljavo se pojavlja prenasičenost z zasloni, kar pa lahko prej ali slej vodi tudi do digitalne izčrpanosti. V želji po ozaveščanju o tej problematiki, smo se na Safe.si odločili sodelovati pri pobudi »Dnevi brez zaslonov«, katere namen je z rednimi mesečnimi odklopi od digitalnih naprav spodbuditi dobro psihično in fizično počutje otrok ter mladostnikov, prav tako pa tudi zmanjšati razlike med njimi, ki se lahko pojavijo zaradi neenakih možnosti dostopa do digitalnih naprav.

Danes so otroci in mladostniki zaradi šolanja na daljavo primorani veliko mero svojega časa preživeti pred zasloni pametnih naprav. Poleg rednega šolskega dela prek njih opravljajo tudi vedno več nalog za obšolske dejavnosti kot tudi aktivnosti v svojem prostem času. Posledično je bilo zaznano znatno poslabšanje gibalnih, prehranskih in spalnih navad, kar pa lahko dolgoročno vodi tudi v izčrpanost – tako fizično kot tudi psihično. S pobudo želimo vsi sodelujoči spodbuditi dobro psihično in fizično počutje mladine, poudariti pomembnost gibanja, normalizirati dneve brez zaslonov ter s tem tudi spodbuditi kreativnost in uporabo domišljije v prostem času. Hkrati se zavzemamo tudi za zmanjševanje tveganja za razvoj zasvojenosti in izpostavljenosti rizičnim vedenjem na spletu.

Želimo dvigniti splošno ozaveščenost o pomembnosti primernega ravnovesja med preživljanjem organiziranega in prostega časa na spletu ter na prostem. Ker smo prepričani, da lahko izmenjava dobrih praks pobude »Dnevi brez zaslonov« k sodelovanju spodbudi številne vzgojno-izobraževalne zavode, institucije in organizacije, ki delujejo na področju dela z otroki in mladostniki pa tudi družine in posameznike, Logout vse šole vabi, da svoje aktivnosti delijo z njimi, saj jih bodo z rednim objavljanjem na spletnem naslovu www.logout.si/dan-brez-zaslona/ približali tudi širši javnosti.

Kako lahko sodelujejo šole?

Šole pri pobudi lahko sodelujejo tako, da se prijavijo preko ustreznega spletnega obrazca na spletni strani pobude.

Ključno sporočilo, ki ga šole morajo prenesti je, da se na določene dneve ne uporablja pametnih naprav – niti za pouk, niti v prostem času. V celotnem šolskem letu se pričakuje vsaj 10 organiziranih dnevov brez zaslonov, ki pa lahko potekajo na poljuben dan, ne glede na obliko šolanja. Vsaka šola tudi sama odloča o vsebini in načinu izvedbe.

Več informacij in priporočila >>

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV