Odklopi se od družabnih omrežij

11.4.2023

Si se že kdaj odklopil? Užival v tem, da nisi povabljen na zabavo, da ne spremljaš najnovejših vplivniških trendov ali da ne slediš vsem objavam na družabnih omrežjih? Potem zagotovo že poznaš veselje, ki mu nekateri pravijo tudi JOMO: joy of missing out.

JOMO je pravzaprav zelo zanimiv občutek. Običajno se namreč veselimo tistega, kar imamo, in ne tistega, česar ne izkusimo. Pogosto nas je celo strah, kaj se bo zgodilo, če kakšno izkušnjo zamudimo: dobimo občutek, znan kot FOMO: fear of missing out. A namesto strahu o stvareh, ki jih zamudimo, je veselje mnogo boljše za naše duševno zdravje in dobrobit. Če te torej pogosto skrbi, da zamujaš pomembne stvari, zaradi katerih so drugi bolj srečni, potem je morda čas, da tudi ti preklopiš iz FOMO na JOMO: iz strahu na veselje!

Ob nenehnem sledenju objavam na družabnih omrežjih zlahka postanemo prepričani, da se drugim godi bolje kot nam. Nekateri to uporabijo kot navdih in motivacijo za izboljšave v lastnem življenju, za druge pa je takšno primerjanje izvor slabih občutkov o tem, česa vsega jim primanjkuje. Pomembno je, da se znamo odklopiti od vsakodnevnega vrveža na spletu, ki vodi do negativnih primerjav z drugimi ljudmi. Mnogi uporabniki, ki si namenoma vzamejo premor od uporabe družabnih omrežij, poročajo, da s tem dobijo občutek nadzora nad svojim življenjem. Prav tako se mnogi počutijo bolj produktivno in bolj ustavarjalno, ko so odklopljeni od družabnih omrežij. Nekateri izkusijo celo občutek svobode ob tem, da jim ni treba biti povsod, slediti vsemu, se pogovarjati z vsemi in vedeti vsega. Četudi nas družabna omrežja poskušajo prepričati, da bi morali nekje drugje delati nekaj boljšega, lahko temu rečemo ne in poskrbimo, da znamo biti zadovoljni tudi s tem, kar že imamo.

Da izkusimo veselje o tem, kar zamudimo na družabnih omrežjih, seveda ni nujno, da se popolnoma odklopimo. Veliko lahko dosežemo že s tem, da opazujemo svoje spletne navade in spremljamo njihove učinke na naše zdravje in počutje. Dobro je tudi, da znamo ceniti svoj čas: če se namreč preveč osredotočimo na to, kaj se dogaja drugim, nam bo hitro zmanjkalo časa za nas same.

Naslednjič, ko se ti bo mudilo spet prebrati nešteto sporočil in všečkati objave vseh prijateljev, zato morda pomisli, ali bi v tem času lahko naredil kaj zase: se odklopil, šel na sprehod, prebral kakšno knjigo ali karkoli drugega, kar ti bo v veselje. In naj te pri tem ne bo strah tega, kar misliš, da zamujaš!

Vir: The Conversation, 28. 2. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija