Zasvojenost z napravami z zasloni: od staršev k njihovim otrokom

2.11.2022

Pretirana in obsesivna navezanost na tehnologijo, znana tudi kot digitalna zasvojenost, je pogosto asociirana z najstniki, ki preveč časa preživijo na telefonih. A nove raziskave kažejo, da mladostniki še zdaleč niso edini, ki se spopadajo s problemom digitalne odvisnosti: pogosto takšna vedenja zgolj posnemajo od svojih staršev.

Tako najstniki kot starši uporabljajo digitalne naprave za delo in zabavo, vendar pa je prekomerna uporaba tehnologije lahko škodljiva. Starši so v razpravah o negativnih učinkih tehnologije na najstnike pogosto naslovljeni kot rešitev, a nova študija kaže, da so morda pravzaprav tudi on del problema.

Študija, ki je obravnavala 168 staršev in najstnikov v Katarju, je pokazala neposredno povezavo med digitalno odvisnostjo staršev in kompulzijami njihovih otrok po prekomerni uporabi tehnologije. Zato so avtorji študije izvedli še nadaljnje posvete s starši, najstniki in strokovnjaki ter pripravili pet nasvetov, kako so starši lahko dober zgled svojim otrokom na področju uporabe tehnologije.

Negujte odnos s svojim otrokom
Avtoritarni pristopi, kot je npr. izklop Wi-Fi povezave, ali popustljiv odnos do tehnologije zasvojenost pri mladostnikih le poslabšajo. Prav tako je digitalna zasvojenost bolj prisotna pri najstnikih, ki nimajo dobrih odnosov s starši.

Pogovarjajte se o nevarnostih in težavah
Omejitve, pravila in kazni same po sebi niso učinkovite. Pomenljiv dialog z otrokom o upravljanju časa pred zasloni je neprecenljivega pomena. Pomembno je, da starši razumejo vzroke za najstnikovo zasvojenost s tehnologijo, in jih znajo ustrezno nasloviti.

Vzbujajte samodisciplino
Pogost starševski nadzor ne bo pomagal pri zasvojenosti, če otrok sam ne želi doseči sprememb. Tako najstniki kot tudi odrasli z nizko stopnjo samoobvladovanja so bolj nagnjeni k zasvojenosti. Najstnikom omogočite, da se sami odločijo o omejitvah pri uporabi digitalnih naprav, saj bodo tako imeli občutek, da imajo nadzor nad dogajanjem.

Učite se od njih
Mladostniki bodo bolj verjetno spremenili svoje vedenje, ko imajo priložnost o problematiki poučiti nekoga drugega. Pustite jim, da tudi oni vam pomagajo pri naslavljanju vaše rabe tehnologij, in v družinskih načrtih časa pred zasloni vključite tudi sebe!

Ne zanašajte se zgolj na aplikacije za starševski nadzor
Beseda nadzor ima nasploh pri najstnikih negativno konotacijo: predstavlja jim nekaj, čemur se morajo izogniti, namesto da bi sodelovali. Zato nobena še tako napredna aplikacija ne more nadomestiti vloge starša in dobrega odnosa z otrokom.

Vir: The Conversation, 13. 9. 2022

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija