Svetovni dnevi brez pametnega telefona

4.2.2021

Svetovni dnevi brez mobilnega telefona, ki so se letos preimenovali v svetovni dnevi brez pametnega telefona, bodo potekali od 6. do 8. februarja. Poudarek bo na razmisleku o prekomerni uporabi aplikacij. 

Francoski pisatelj Phil Marso, ki je pred 21 leti vpeljal svetovne dneve brez mobilnega telefona, se je letos, v želji po »biti v koraku s časom«, odločil za posodobitev imena v svetovne dneve brez pametnega telefona. Današnji način življenja vse bolj pogojuje našo odvisnost od pametnih telefonov – mnogi si življenja brez njih in aplikacij na njih praktično ne morejo več predstavljati. Letos bo tako poudarek na temi »Deprogramirane človekove avtonomije«, pri čemer bo velika mera pozornosti namenjena ravno razmisleku o prekomerni uporabi aplikacij.

Pametni telefoni – tretja, četrta in peta generacija mobilnih telefonov, niso več le preproste naprave za klicanje in prejemanje klicev. Ponujajo nam veliko različnih funkcij in storitev, ki jih lahko uporabljamo za delo kot tudi za zabavo. Mobilni telefon je v Sloveniji v letu 2020 skupno uporabljalo 97 % ljudi starih od 16 do74 let. Od tega je kar 81 % uporabnikov uporabljalo pametni telefon, klasičen telefon pa 19 %. Aplikacije na pametnih telefonih je uporabljalo 89 % uporabnikov, kar nakazuje na vseprisotnost aplikacij v posameznikovem vsakdanu.

Poleg tehnološkega razvoja je bil leta 2020 prisoten še en dejavnik, ki je precej vplival na uporabo pametnih telefonov. Seveda je tu govora o koronavirusu. V času njegove epidemije se je namreč opazil porast v video-pogovorih, ki so v primerjavi z letom 2019, bili kar za 21 % pogostejši. Povečala se je tudi uporaba družabnih omrežji – za 12 %, prav tako pa tudi uporaba e-pošte – za 11 %.

Vir: SURS, 28.1.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija