Pisava »Polite Type« v boju proti spletnemu nasilju

3.9.2020

Finsko tehnološko podjetje TietoEVRY je izoblikovalo zanimivo in nenavadno orodje za boj proti spletnemu ustrahovanju, in sicer tako imenovano »Polite Type« pisavo. Pri sooblikovanju so sodelovali tudi finski najstniki, organizacije in strokovnjaki, ki se ukvarjajo s spletnim nasiljem in različnimi oblikami nestrpnosti.

Pisava »Polite Type« žaljive besede nadomesti z nežnejšimi izrazi, zelo žaljive pa zamegli. Na ta način nasilno besedilo, ki bi lahko škodovalo prejemniku komentarja ali bralcu, zelo omili. V primeru, da nekdo napiše »I hate you« se to spremeni v »I disagree with you«. Slovar neprimernih izrazov vsebuje 1.800 različnih besed.

Z izdelavo pisave si podjetje prizadeva spodbujati enakost, strpnost in vključenost, prav tako pa tudi spodbuditi nasilneže k razmisleku o dejanskem pomenu besed, ki jih uporabljajo. K temu jih je spodbodlo dejstvo, da se je v času karantenskih ukrepov zaradi pandemije COVID-19 močno okrepilo spletno nasilje med otroki in najstniki. Zaradi odsotnosti osebnih stikov so se namreč marsikomu povečali občutki izoliranosti, prav tako pa tudi ranljivost za vse vrste nasilja. Pred kratkim je bilo v poročilu Združenih narodov objavljeno, da je kar tretjina otrok že bila žrtev spletnega nasilja.

Delovanje pisave v anglečšini lahko preverimo na spletnem mestu www.thepolitetype.com.

Vir: TechXplore, 25.8.2020

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV