PREPOZNAJ. SPREGOVORI. USTAVI.

20.8.2024

Safe.si se je pridružil kampanji PREPOZNAJ. SPREGOVORI. USTAVI., ki jo izvaja organizacija Missing Children Europe. Namen kampanje je najstnike osveščati o problematiki manipulativnega vedenja z namenom škodovanja. V sklopu kampanje bomo v avgustu na Safe.si kanalih na družbenih omrežjih delili šest kratkih videov.

Mladi uporabljajo Snapchat, TikTok, Instagram in druge platforme družabnih medijev za povezovanje s prijatelji in raziskovanje novih vsebin. Na spletu pogosto najdejo tolažbo in prijateljstvo, številni menijo, da so njihovi spletni prijatelji njihovi najbližji zaupniki. Z njimi delijo osebne zgodbe in skrivnosti, ki jih še nikoli niso povedali nikomur drugemu. Vendar se je treba zavedati, da ni vsakdo na spletu pravi prijatelj. Nekateri bodo posameznikove občutke osamljenosti ali iskanje povezanosti izkoristili za manipulacijo.

Številni najstniki so poročali, da se jim je na spletu približal nekdo, ki se je poskušal pretvarjati, da je njihov prijatelj, samo da bi jih izkoristil. Pomembno je prepoznati ta tveganja in se zaščititi, da bo spletna izkušnja varna in pozitivna. Namen kampanje „PREPOZNAJ. SPREGOVORI. USTAVI“ je pomagati mladim uporabnikom, da prepoznajo škodljivo vedenje, prijavijo zlonamerne pogovore in poiščejo pomoč, kadar se počutijo neprijetno.

S kampanjo pobudniki mladostnike:

  • ozaveščajo o nevarnostih manipulativnega in neprimernega vedenja na spletu;
  • spodbujajo k ukrepanju v obliki prijave zlonamernih pogovorov in k iskanju pomoči pri zaupanja vrednih odraslih;
  • spodbujajo k zmanjševanju stigme in sramu, ki iskanje pomoči, ki je pogumno in potrebno dejanje.

V sklopu kampanje so pripravili šest različnih osveščevalnih videov, ki si jih boste lahko v avgustu ogledali na Safe.si kanalih na družbenih omrežjih, lahko pa si jih pogledate tudi na YouTube:

Več informacij o kampanji >>

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija