Tudi en sam negativen komentar je lahko preveč

3.10.2023

Znano je, da lahko negativne izkušnje na spletnih družabnih omrežjih slabo vplivajo na duševno zdravje mladostnikov. Nova študija Norveškega inštituta za javno zdravje pa ugotavlja, da je ta vpliv prisoten že pri relativno manj resnih problemih, kot so na primer neželena pozornost na spletu ali izključitev iz skupine.

Študija, v kateri je sodelovalo več kot 3.000 dijakov med 16. in 19. letom starosti, je pokazala, da mladostniki iz ekonomsko in socialno depriviligiranih okoliščin poročajo o več različnih in tudi bolj pogostih negativnih izkušnjah na spletnih družabnih omrežjih. Od širokega nabora različnih izkušenj pa je razvidno tudi, da lahko na duševno zdravje mladih vplivajo že manj resni dogodki, kot je na primer sporočilo od neznanca ali nesramen komentar na njihovi objavi.

Četudi takšni dogodki niso nujno primerljivi z večjimi grožnjami, kot je na primer spletno nadlegovanje, raziskovalci vseeno opozarjajo, da ne smemo zanemariti vpliva, ki ga imajo te negativne izkušnje na dobrobit mladih uporabnikov družabnih omrežij. Prav tako pa predlagajo, da lahko mnoge negativne izkušnje na spletu ublažimo ali celo popolnoma preprečimo z boljšo izobrazbo o varni rabi digitalnih tehnologij, v katero morajo biti aktivno vključeni starši in učitelji, ki tudi v digitalnem življenju najstnikov igrajo zelo pomembno vlogo.

Vir: ScienceNorway, 23. 8. 2023

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija