Priporočila predsednice RS glede problematike nasilja v družbi

6.8.2024

Predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar, je maja 2024 gostila tretji predsedničin forum, na katerem so sodelovali številni strokovnjaki, ki se srečujejo s problematiko nasilja v družbi. Del foruma je bila posvečen tudi problematiki medvrstniškega spletnega nasilja, sodeloval pa je tudi Safe.si.

Na podlagi nastopov in prispevkov strokovnjakov, ki so sodelovali na forumu, so bila oblikovana štiri generalna priporočila za izboljšanje stanja na področju preprečevanja in ukrepanja v primerih nasilja v Sloveniji in niz priporočil, razdeljenih po posameznih oblikah nasilja, kot so nasilje v družini, medvrstniško nasilje in nasilje nad starejšimi.

Predsednica je še posebej izpostavila priporočilo, da tudi v Sloveniji z zakonom omejimo uporabo pametnih telefonov v šolah in vrtcih. Otroci in učitelji ter vzgojitelji si v šoli zaslužijo mir, namesto da so ves čas na preži, kdo jih bo s telefonom posnel in kje bo ta posnetek objavljen. Če bodo med poukom in odmori mladi brez telefonov, se bo izboljšala tudi njihova pozornost. Tako se bodo bolje učili in si vzeli tudi čas, da spoznajo vrstnike še drugače kot le prek zaslona.

Za področje spletnega nasilja so pomembna še naslednja priporočila.

  • Šole zdaj že veliko naredijo za ozaveščanje otrok o varni rabi interneta. Organizirajo razredne ure, tehniške dneve, delavnice, predavanja in druge dogodke s to vsebino ter pripravljajo predavanja za starše. Izkušnje pa kažejo, da čeprav je takšen način zelo pozitiven, pa ni zadosten. Manjka celovita sistemska obravnava, saj se zdaj šole same odločajo, katere teme in v kakšnem obsegu jih bodo obdelale. Da bi bilo najbolj učinkovito, bi moralo biti poučevanje o varni rabi interneta, torej digitalna pismenost in medijska pismenost, sistemsko vključeno v učni program pri vseh predmetih skozi vsa leta šolanja. Le tako se lahko pravočasno in v ustreznem obsegu obravnavajo teme varne rabe interneta, ki zmanjšujejo tveganja otrok in mladostnikov, da postanejo žrtve spletnega nasilja in drugih tveganj, povezanih z uporabo interneta.
  • Politični odločevalci morajo zahtevati odgovornost od družbenih omrežij in drugih internetnih vsebin ter operaterjev in vzpostaviti zakonsko ureditev področja, ki bo zagotavljala varno okolje za otroke in mladostnike. To je lahko pobuda Slovenije na ravni EU.
  • Poseben izziv je umanjkanje sistemske vključenosti preventive v procese izobraževanja. V Sloveniji nimamo urejenega izobraževanja staršev o otrocih in njihovi uporabi interneta ter vpliva naprav z zasloni na razvoj otrok. Tako so starši prepuščani sami sebi in zanimanju za te vsebine, otroci pa prva kakovostna znanja o varni uporabi interneta prejmejo šele z vstopom v osnovno šolo, kar pa je bistveno prepozno. Zato je treba v sklopu sistemske ureditve ozaveščanja in izobraževanja staršev o medvrstniškem nasilju in njegovih posledicah zagotoviti takšna izobraževanja tudi za starše.
  • Učenci izražajo skrb glede vpliva družbenih omrežij na dojemanje nasilja. Poudarjajo, da se v spletnih okoljih pogosto neomejeno širijo vsebine, ki lahko vsebujejo nasilje, ne da bi jih uporabnik aktivno iskal. To nasilje se lahko pojavlja nepričakovano, na primer na njihovem »for you page« na TikToku, kar pomeni, da se mu ne morejo vedno izogniti, čeprav se dogaja virtualno in ne v njihovi neposredni bližini. Zato je učence in njihove starše nujno ozavestiti o teh pasteh, varni uporabi interneta in vplivu nasilnih vsebin na otroke in mladostnike.

Priporočila so bila posredovana predsedniku vlade Republike Slovenije, dr. Robertu Golobu, ministrom in državnim sekretarjem ter drugim predstavnikom ministrstev in strokovnih služb.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija