Počitnice so tu – čas je, da počistimo in odložimo telefone in računalnike

12.6.2020

Pomladi smo zaradi epidemije in pouka na daljavo veliko časa preživeli pred napravami z zasloni, namestili številne aplikacije in odprli račune na družabnih omrežjih. Ker marsičesa ne potrebujemo več, je na začetku počitnic čas, da računalnike, tablice in mobilne telefone počistimo in več časa namenimo aktivnostim, ki niso povezane z njimi.

Odstranjevanje aplikacij in računov, ki jih ne potrebujemo več

Ko je pouk potekal na daljavo, so morali številni naložiti nove aplikacije in odpreti račune na različnih družabnih omrežjih in spletnih straneh, da so lahko spremljali pouk in sodelovali pri aktivnostih. Ker se je pouk na daljavo zaključil in vseh teh aplikacij ne potrebujemo več, je smiselno, da počistimo in odstranimo vse tisto, česar več ne uporabljamo .

Zaradi zaščite zasebnosti in varnosti je vedno pametno izbrisati vse račune na spletnih straneh in družabnih omrežjih, ki jih ne uporabljamo. Tako preprečimo, da bi kdo naš račun zlorabil, prav tako pa izbrišemo sledi o sebi in varujemo svojo zasebnost. Nekaj povezav na navodila, kako izbrisati račune imamo v Središču za pomoč, podrobna pa je mogoče najti na straneh za pomoč posameznih družabnih omrežij in storitev, ki smo jih uporabljali.

Iz telefona je prav tako priporočljivo izbrisati vse aplikacije, ki jih ne uporabljamo več, da nam ne zasedajo prostora in ne razkrivajo podjetjem morebitnih podatkov o nas. Vendar pa je treba biti previden in v aplikacijah, kamor smo se prijavili oz. ustvarili račun, najprej izbrisati račun in šele nato aplikacijo. Pomembno je vedeti, da izbris aplikacije s telefona še ne pomeni, da smo izbrisali tudi račun!

Šolam in učiteljem, ki so od učencev ali dijakov in staršev zahtevali, da se registrirajo ali napravijo račun pri različnih ponudnikih, svetujemo, da pripravijo in pošljejo navodila, kako te račune izbrisati in kako odstraniti aplikacije.

Naj poleti ne bo preveč interneta, družabnih omrežij in video iger

V času epidemije COVID-19 smo preko interneta ohranjali stike z drugimi, se učili in preganjali dolgčas. Zaradi tega smo vsi pred zasloni preživeli veliko več časa, kot je priporočljivo. Sedaj ko je epidemije konec in se lahko končno družimo v živo, pa lahko manj časa posvetimo telefonom in računalnikom in več druženju zunaj na prostem, gibanju, športom in drugim aktivnostim, v katerih lahko uživamo v poletnem času.

Morda ima kdo težave pa težko odloži telefon ali zapusti računalnik. Priporočamo, da vsak dan po malo zmanjšuje čas pred zasloni in se vse več ukvarja z drugimi dejavnostmi. Za najstnike je priporočljiv čas za zabavo z računalnikom ali telefonom do 2 uri na dan.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija