Spletno ustrahovanje pogosto povezano z ustrahovanjem v šoli

14.10.2021

Izraz spletno ustrahovanje se nanaša na vedenje, pri katerem oseba s pomočjo uporabe elektronskih tehnologij na takšen ali drugačen način škodi drugim. V nedavni raziskavi, opravljeni v Veliki Britaniji, je bilo ugotovljeno, da je kar 37 % mladostnikov izpostavljeno spletnemu ustrahovanju ter da dogajanje na spletu pogosto sovpada z dogajanjem v šoli.

Okoli 37 % mladostnikov je poročalo o tem, da so sami že doživeli spletno ustrahovanje. V večini primerov so jih ustrahovali sošolci ali priljubljeni učenci iste šole ter starejši posamezniki, v vlogi žrtve pa so se največkrat znašle pripadnice ženskega spola.

49 % posameznikov je bilo tarča zlonamernih govoric, 44 % groženj in 29 % izključitve iz skupine kot je na primer klepetalnica ali spletna igra. Spletno ustrahovanje je najpogosteje potekalo prek Facebooka (74 %), sledili pa so mu še Twitter (17 %), Snapchat (9 %) in Instagram (9 %).

Žrtve so tudi poročale o tem, da so bile priča spletnemu ustrahovanju zaradi prepirov, ki so se zgodili že v resničnem okolju – v šoli. Iz tega je jasno razvidno, da sta spletno ustrahovanje ter ustrahovanje, ki se dogaja v šoli, pogosto povezana.

Ugotovitve so bile pridobljene v raziskavi, v kateri je bilo preko spletnih anket anketiranih 408 posameznikov, živečih v Združenem kraljestvu, starih med 16 in 30 let.

Vir: The Conversation, 6.10.2021

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija