Spletno ustrahovanje pogosto povezano z ustrahovanjem v šoli

14.10.2021

Izraz spletno ustrahovanje se nanaša na vedenje, pri katerem oseba s pomočjo uporabe elektronskih tehnologij na takšen ali drugačen način škodi drugim. V nedavni raziskavi, opravljeni v Veliki Britaniji, je bilo ugotovljeno, da je kar 37 % mladostnikov izpostavljeno spletnemu ustrahovanju ter da dogajanje na spletu pogosto sovpada z dogajanjem v šoli.

Okoli 37 % mladostnikov je poročalo o tem, da so sami že doživeli spletno ustrahovanje. V večini primerov so jih ustrahovali sošolci ali priljubljeni učenci iste šole ter starejši posamezniki, v vlogi žrtve pa so se največkrat znašle pripadnice ženskega spola.

49 % posameznikov je bilo tarča zlonamernih govoric, 44 % groženj in 29 % izključitve iz skupine kot je na primer klepetalnica ali spletna igra. Spletno ustrahovanje je najpogosteje potekalo prek Facebooka (74 %), sledili pa so mu še Twitter (17 %), Snapchat (9 %) in Instagram (9 %).

Žrtve so tudi poročale o tem, da so bile priča spletnemu ustrahovanju zaradi prepirov, ki so se zgodili že v resničnem okolju – v šoli. Iz tega je jasno razvidno, da sta spletno ustrahovanje ter ustrahovanje, ki se dogaja v šoli, pogosto povezana.

Ugotovitve so bile pridobljene v raziskavi, v kateri je bilo preko spletnih anket anketiranih 408 posameznikov, živečih v Združenem kraljestvu, starih med 16 in 30 let.

Vir: The Conversation, 6.10.2021

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV