Sporočilo za javnost: Z naravo proti zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami

8.7.2020

Med počitnicami naj se otroci in najstniki čim bolj odklopijo od digitalnih naprav in družabnih omrežij, na katera so se pretirano navezali v času epidemije koronavirusa, ko so bili stiki omejeni, šolanje pa je potekalo na daljavo, svetujejo na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede. Prav tako je sedaj čas za čiščenje telefonov vseh nepotrebnih aplikacij. 

Namesto računalnika ali mobilnega telefona raje v naravo

Otroci in mladostniki so v času epidemije COVID-19 preživeli veliko časa na napravah z zasloni. Posledično se nekateri starši sedaj srečujejo s težavami prekomerne rabe pri svojih otrocih, kar lahko vodi v zasvojenost. Na Safe.si vsem svetujejo, da naj v poletnem času zmanjšajo količino časa, ki ga preživijo na internetu, računalnikih, mobilnih telefonih in družabnih omrežjih. Otroke naj starši aktivno usmerjajo in spodbujajo k aktivnostim, ki ne potrebujejo naprav z zasloni. Gre za druženje s prijatelji, športne aktivnosti in podobno.

Zelo blagodejen učinek imajo sprehodi v naravo. Polurni sprehod po gozdu, parku, travniku, ob reki, morski obali, jezeru ali drugem vodnem okolju, bo imel pomirjujoč učinek tako na odrasle kot tudi na najstnike in otroke. Z opazovanjem narave in odkrivanjem njenih skrivnosti se bomo sprostili, spočili, otroci bodo z gibanjem sprostili energijo, se krepili in gibalno razvijali ter obenem ugotovili, da so zanimive stvari tudi izven digitalnega sveta. Sprehodi naj bodo redni, če je le mogoče vsakodnevni, kombiniramo pa jih lahko z izleti. Predvsem pa naj bo v času sprehoda telefon v žepu in utišan, da ne bo motil sproščanja z opozorili o novih sporočilih. Starši naj poskrbijo tudi, da otroci pred spanjem ne uporabljajo naprav z zasloni, ker te motijo kakovosten okrepčilen spanec, ki ga otroci nujno potrebujejo za zdravo rast in razvoj.

Še vedno je smiselno biti pozoren na čas, ki ga otroci in najstniki preživijo na napravah z zasloni in naj ta v času počitnic ne presega priporočeni dve uri na dan za zabavo za najstnike, pri otrocih pa naj bo ta čas še krajši, odvisno od starosti. Vendar pa številni strokovnjaki ugotavljajo, da je bolj kot količina časa, ki ga mladostniki preživijo na digitalnih napravah, pomembno, kaj na njih počnejo. Kakovostno in ustvarjalno preživljanje časa na internetu zagotovo ne povzroča težav z zasvojenostjo, v nasprotju z uporabo digitalnih naprav za zabavo in za »zapravljanje« časa brez nekega konkretnega namena.

Zapiranje računov in odstranjevanje aplikacij

V času epidemije in šolanja od doma so si številni naložili različne aplikacije in ustvarili nove račune. Sedaj imajo na telefonu ali računalniku aplikacije, ki jih ne uporabljajo, potencialno pa so izpostavljeni možnim prevaram. Zato je zelo priporočljivo vse račune in aplikacije, ki jih ne potrebujemo več, izbrisati.

Safe.si ob tem opozarja, da izbris aplikacije iz telefona, tablice ali računalnika ni dovolj. Najprej je treba izbrisati profil ali račun, šele nato aplikacijo. Navodila za izbris običajno najdemo na straneh za pomoč posamezne aplikacije ali družabnega omrežja. Na spletni strani Safe.si so v Središču za pomoč (https://safe.si/sredisce-za-pomoc) pripravili povezave na navodila za izbris profilov na nekaterih družabnih omrežjih.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija