Koliko je preveč tehnologije?

Kot staršem se nam morda zdi, da je tehnologije preveč, saj sami tega v otroških letih nismo imeli. Igrali smo se zunaj, ne da bi razmišljali o telefonskih sporočilih, klicih, elektronski pošti in drugih digitalnih storitvah. Mnoge starše skrbi, da njihovi otroci nimajo več te brezskrbnosti otroštva in da jih bo tehnologija oropala pomembnih življenjskih izkušenj in odnosov. Kdaj je tehnologije preveč?

Drugačno ni nujno tudi slabo

Pomembno se je zavedati, da vsaka generacija odrašča v različnih okoliščinah. To ni nujno slaba stvar. Pomislite na čase, ko ste bili sami najstniki. S kakšnimi spremembami se vaši starši tedaj niso strinjali? Z oblačili, glasbo, gledanjem televizije? Preveč telefoniranja? Verjetno lahko tudi sami naredite seznam stvari, ki vašim staršem niso bile všeč. Če pogledate z današnjega stališča – glede česa so imeli prav, glede česa pa so pretiravali? Primerjajte ta spisek s stvarmi, ki vas motijo pri vašem otroku. Tako se boste lažje odločili, s katerimi spremembami se da živeti in proti katerim spremembam se je vredno boriti.

Kdaj je problem resnično problem?

Lahko vas moti, da vaš otrok stalno pošilja sporočila prijatelju ali pa, da raje igra video igre kot da se zabava na drugačne načine. Vprašanje, ki si ga morate zastaviti je, ali je to resnični problem ali ne. Sami bi mogoče raje izbrali kakšno drugo dejavnost kot sprostitev ob igranju video igric, vendar pa to ne naredi te izbire manj veljavne. Morda sami ne bi hoteli biti stalno povezani z ostalimi ljudmi, medtem ko se vašemu otroku to zdi zabavno ali pa mu predstavlja tolažbo. Tak način zabave postane problem, ko začne negativno vplivati na otrokovo zdravje, šolski uspeh, splošno počutje ter odnose s prijatelji in družino.

Vzor pravilnega vedenja

Če preveč časa visite na Facebooku, preverjate elektronsko pošto ponoči in se javljate na mobilni telefon med družinskimi aktivnostmi ste prav tako krivi. Vzpostavite model pravega obnašanja za svoje otroke z določanjem časa, ko se boste popolnoma predali vaši družini in se ne boste pustili motiti tehnologiji.

Koliko tehnologije je preveč?

V resnici na to vprašanje ni pravega odgovora. Pretehtati morate vaše družinske vrednote, sposobnost vašega otroka, da uravnoteži različne aktivnosti svojega življenja, in vaš starševski občutek, katera rešitev bi bila za vašo družino najboljša.  

Vir: Familyinternet, maj 2011

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija