Aplikacije za oddajanje videa v živo

Aplikacije za oddajanje v živo (live-streaming apps) omogočajo gledanje, ustvarjanje in predvajanje videoposnetkov v živo, podobno televizijskemu prenosu. Veliko družabnih omrežij, kot so na primer Facebook, TikTok, in Instagram, ponujajo možnost predvajanja vsebin v živo, nekatere aplikacije, kot je na primer Periscope, pa so v glavnem namenjene prav temu. Med najstniki so zelo priljubljene, a je treba biti pozoren na številna tveganja.

Aplikacije za oddajanje videa v živo omogočajo, da predvajamo, kaj počnemo prav ta trenutek, tisti, ki nam sledijo pa si to lahko ogledajo in komentirajo. Številne tovrstne aplikacije ponujajo tudi možnost klepeta. Poleg možnosti predvajanja v živo, ki ga ponujajo Facebook, Instagram in YouTube, obstajajo aplikacije, ki so bile ustvarjenje prav z namenom oddajanja videoposnetkov v živo, kot so Periscope, YouNow in aplikacije za oddajanje videa igranja iger, kot je Twitch.

Večina aplikacij deluje tako, da se je za uporabo treba najprej registrirati. Nastavitve se od aplikacije do aplikacije razlikujejo, a večinoma je mogoče svoj profil nastaviti kot javen ali kot zaseben, kjer naše videoposnetke potem vidijo samo tisti, ki jih imamo na seznamu prijateljev. Za ogled javnih videoposnetkov pa se ni treba vedno registrirati. YouTube, Twitch in Periscope na primer nudijo popolnoma prosto možnost ogleda javnih videoposnetkov živo.

Periscope je ena izmed najbolj razširjenih aplikacij za oddajanje v živo, predvsem zato, ker je zelo preprosta za uporabo. Oddajanje je lahko zasebno ali namenjeno širši javnosti, nudi pa tudi možnost deljenja videoposnetka na Twitterju. Zelo razširjena aplikacija za oddajanje videa v živo je tudi YouNow, kjer uporabniki oddajajo svoje lastne video vsebine v živo in komunicirajo z drugimi. Aplikacija omogoča uporabnikom oziroma gledalcem, da poiščejo vsebino po svoji izbiri glede na tematiko ali pa v sklopu sekcije »Trending« poiščejo najbolj priljubljene videoposnetke.

Aplikacije za oddajanje videa v živo niso primerne za otroke, mlajše od 13 let, kar ima vsaka aplikacija tudi navedeno v svojih Pogojih uporabe.

Tveganja

Ker si pri teh aplikacijah ogledujemo življenja drugih ljudi, nas to lahko prevzame in posledično preživimo preveč časa na računalniku ali telefonu. Glavno pa je tveganje, da pri gledanju naletimo na neprimerne vsebine, kot so nasilje ali videoposnetki spolne narave. Čeprav aplikacije, kot sta Periscope in YouNow prepovedujejo tovrstne vsebine, pa je v praksi zaradi same narave aplikacij to težko upravljati in preprečevati. Pri aplikacijah za predvajanje v živo lahko prav tako pride do spletnega nadlegovanja in groominga, saj imamo možnost predvajanja videoposnetkov tudi tujcem, ki lahko z nami stopijo v stik prek zasebnega klepeta, ali pa komentirajo videoposnetek, ki smo ga objavili, ti komentarji pa so lahko tudi žaljivi. Pri Periscopu je na voljo tudi deljenje lokacije, kar predstavlja še eno tveganje in čeprav je mogoče funkcijo izklopiti, tudi tu veljajo vsi pomisleki glede lokacijskih storitev. Zaskrbljenost pa se pojavlja tudi glede avtorskih pravic. Oddajanje v živo na športnih dogodkih, koncertih in drugih priložnostih pomeni, da bi uporabniki lahko videli vsebino, za katero morajo drugi plačati.

Zasebnost

Pri aplikacijah za oddajanje videa v živo je zelo pomembno, da poskrbimo za svojo zasebnost, da ne pride do neželenih stikov, ki lahko vodijo do groominga, izsiljevanja, nadlegovanja ali zalezovanja. Upoštevati velja nekaj splošnih pravil kako ostati varen pri oddajanju videa v živo in ohraniti svojo zasebnost. Če je le možno, profil nastavimo kot zaseben, ne kot javen. Na tak način se bomo zaščitili pred številnimi neznanci, ki nimajo vedno dobrih namenov. Prav tako izklopimo deljenje lokacije, da drugim ljudem ne izdamo svoje lokacije. Pri snemanju videa bodimo pozorni, da ne izdajamo svojih osebnih podatkov, kot je na primer naš domači naslov, prav tako se moramo zavedati, da na spletu puščamo digitalni odtis in da je pomembno, da video, ki ga oddajamo, ni neprimeren (v videu nismo razgaljeni ali goli, ne prikazujemo nasilja, ne širimo sovraštva in nikomur ne škodujemo). Na tak način namreč zaščitimo tudi sebe. Pozornost posvetimo ozadju videa, saj snemanje na domačem vrtu lahko razkrije našo lokacijo, prav tako smo pozorni, da se ne vidijo oz. ni mogoče prepoznati ljudi, ki se znajdejo v ozadju, če se ne strinjajo s snemanjem.

Praktični napotki za starše: 

Priporočene novice:

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija