Instagram

Instagram je družabno omrežje v lasti Facebooka, ki uporabnikom omogoča deljenje fotografij in videoposnetkov iz svojega življenja, dodajanje napisov, urejanje fotografij s filtri in še mnogo drugega. Tako kot pri drugih družabnih omrežjih lahko vzpostavljamo stike z drugimi uporabniki, tako da jim sledimo, komentiramo, všečkamo, jih označimo in se z njimi zasebno pogovarjamo.

Ko na Instagramu objavimo fotografijo ali videoposnetek, bo to prikazano na našem profilu, prav tako bodo to na naslovni strani videli vsi, ki nam sledijo. Če imamo svoj profil nastavljen kot »javen«, lahko vsakdo, ki ga obišče, vidi naše fotografije. Zaradi varovanja zasebnosti in nadzora nad tem, kdo vidi naše objave, priporočamo uporabo nastavitev za polno zasebnost profila. S tem preprečimo neznancem dostop do naših fotografij. Slike objavimo tako, da z mobilnim telefonom posnamemo fotografijo ali od 3 do 60 sekundni video, ki jima lahko dodamo različne filtre za umetniški vtis. S srčkom lahko všečkamo fotografije prijateljev, prav tako jih lahko komentiramo in na naših fotografijah označujemo druge.

Instagram je na voljo brezplačno na napravah iOS in Android, do njega pa lahko dostopamo tudi z računalnika. Za uporabo Instagrama moraš imeti vsaj 13 let, vendar Instagram tega ne preverja. Če pa dobijo obvestilo, da gre za uporabnika mlajšega od 13 let, mu bodo profil izbrisali.

Instagram je priljubljen med mladimi, ki ga radi uporabljajo za izmenjavo fotografij. Omogoča uporabo zanimivih učinkov, filtrov in napisov. Objave lahko preprosto delimo na več družabnih omrežjih. Podobno kot pri Facebooku, tudi tu »zbiramo« všečke in upamo na prijetne komentarje, po drugi strani pa so lahko ti negativni in škodljivi.

Če imaš na Instagramu težave, obišči naše Središče za pomoč!

Tveganja

Kot na drugih družabnih omrežjih se tudi tu pojavlja spletno nasilje in ustrahovanje, žaljenje in posmehovanje ter hujše oblike, kot so izsiljevanje, grožnje in podobno. Vsa ta tveganja lahko bistveno zmanjšamo, če spremenimo privzete nastavitve iz »javnega« profila na »zasebnega«. Na tak način omejimo občinstvo in poskrbimo, da imajo dostop do naših fotografij ali posnetkov samo tisti, ki jim lahko zaupamo.

Zasebnost

Da se izognemo tveganjem, poskrbimo za zasebnost na Instagramu. Ključne stvari, ki jih upoštevajmo, so:

1. Nastavitve zasebnosti. Z nastavitvami zasebnosti poskrbimo, da do našega profila dostopajo samo tisti, ki jim to dovolimo. To je veliko varneje od javnega profila, saj tako preprečimo vsem, ki imajo slabe namene, da dostopajo do naših slik in informacij. Pomembno je, da v nastavitvah izberemo možnost, da moramo vsakega, ki nam želi slediti, ročno potrditi.

2. Lokacija. Na Instagramu obstaja funkcija, s katero lahko delimo lokacijo, na kateri smo posneli objavljeno fotografijo. Veliko varneje je, da to možnost v nastavitvah onemogočimo.

3. Sledenje drugim. Bodimo previdni tudi pri tem, komu sledimo mi, ne le kdo sledi nam. S tem ko sledimo velikemu številu uporabnikov, sebe postavljamo na ogled in spodbujamo druge, da sledijo nam. To sicer mnogi počnejo namenoma, a pri tem moramo biti zelo previdni, saj lahko hitro postanemo zanimivi tudi komu, ki nima dobrih namenov.

4. Objavljanje. Bodimo zelo previdni, kakšne slike in posnetke objavljamo. Slik v kopalkah, razgaljene fotografije, slike, ki razkrivajo naš domači naslov ali kakšne druge osebne podatke, ni priporočljivo objavljati. Tudi če je naš profil zaseben, lahko pride do zlorab. Prav tako lahko te slike vidijo učitelji, naš bodoči delodajalec, naši sorodniki ali kdorkoli drug. Pred objavo posamezne slike ali video posnetka razmislimo, kaj z objavo razkrivamo, sporočamo in kakšne so lahko posledice.

5. Blokiranje in prijava. Če nekdo deli fotografije ali videoposnetke, zaradi katerih se počutimo neprijetno, ga blokirajmo ali pa mu prenehajmo slediti. Prav tako lahko prijavimo nekaj, za kar menimo, da krši Instagramova Pravila skupnosti. Če nas nekdo ustrahuje ali nadleguje, pa to osebo prijavimo Instagram Centru za pomoč

Praktični napotki za starše: 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija