Messenger

Facebook Messenger je brezplačna aplikacija za mobilno sporočanje, ki jo je razvil Facebook. Lahko ga uporabljamo kot mobilno aplikacijo na napravah Android in iOS, na spletnem mestu Messenger.com ali pa v povezavi s Facebookom. Uporabnikom omogoča, da se med seboj povezujejo in pošiljajo sporočila, fotografije, videoposnetke, igrajo igre in še več. Kot pri vseh drugih aplikacijah za sporočanje pa je treba paziti na nekaj tveganj, kot so spletno ustrahovanje, zasvojljivost in klepetanje z neznanci.

Messenger uporabnikom omogoča pošiljanje besedilnih sporočil, ustvarjanje skupinskih pogovorov, pošiljanje datotek, slik in videoposnetkov, zvočno in video klicanje, pošiljanje denarja, igranje iger, ustvarjanje opomnikov o dogodkih, deljenje lokacije, prav tako pa vključuje veliko vgrajenih emoji-jev, nalepk in GIF-ov. Možnosti je torej veliko. Tako kot Facebook ima tudi Messenger starostno omejitev za prenos in uporabo aplikacije 13 let.

Tveganja in zasebnost

Messenger in podobne storitve za sporočanje ponujajo veliko možnosti, ki jih zgolj SMS sporočila ne nudijo. A tako kot pri drugih storitvah za sporočanje, kot sta Viber, Snapchat in podobno, obstajajo številna tveganja, na katera moramo biti pozorni. Tovrstne aplikacije lahko vodijo v prekomerno rabo. Uporabniki lahko preživimo veliko časa pri uporabi Messengerja, saj gre za brezplačno aplikacijo, ki nima omejenega števila poslanih sporočil – lahko jih pošljemo, kolikor želimo, se pogovarjamo, kolikor dolgo hočemo, vse dokler imamo internetno povezavo. Različni emoji-ji, GIF-i, nalepke, igre in druge zabavne funkcije pa uporabnike še dodatno pritegnejo.

Pri aplikacijah za sporočanje, kot je Messenger, ki nam omogočajo tudi pogovor z neznanci moramo biti zelo previdni s kom se pogovarjamo in kakšna sporočila pošiljamo. Ljudje na spletu niso vedno to, za kar se izdajajo. Nekateri imajo slabe namene in nam želijo škodovati. Najbolje je, da se pogovarjamo le z osebami, ki jih poznamo, sporočila od neznancev pa ignoriramo/izbrišemo oziroma osebo blokiramo.

Pogosto tveganje pri Messengerju in vseh aplikacijah za sporočanje sta tudi spletno ustrahovanje in spletno nadlegovanje. Hitro lahko postanemo žrtev žaljivih, ustrahovalnih sporočil, izsiljevanja, ali groženj. Zelo pogosta oblika nadlegovanja med mladimi prek aplikacij za sporočanje pa je izmenjevanje neprimernih in žaljivih fotografij, seksting ter namerno deljenje golih fotografij, da bi žrtev osramotili.

Da se izognemo tem in drugim tveganjem, pri uporabi Messengerja pazimo na svojo zasebnost. Ne pogovarjajmo se z neznanci, z ljudmi ne delimo svojih osebnih podatkov in lokacije, ne dogovorimo se za srečanje v živo. Ne pošiljajmo golih, razgaljenih ali kakršnihkoli drugih neprimernih fotografij in videoposnetkov. Vsakršno nadlegovanje in ustrahovanje pa lahko prijavimo oziroma osebo blokiramo. Ker nas Messenger vedno vpraša, če želimo prebrati sporočilo od osebe, ki je nimamo dodane kot prijatelja, se lahko neprijetnostim izognemo preprosto tako, da prošnjo zavrnemo in to sporočilo izbrišemo.

Ker je Messenger del Facebooka moramo za uporabo imeti Facebook račun.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija