Lokacijske storitve

Poleg možnosti, da nekdo sledi našemu gibanju prek mobilnega telefona, ki jo poznamo že dalj časa, so sedaj v porastu nova družabna omrežja, ki temeljijo na tem, da pokažemo svojim prijateljem in družini, kje smo v določenem trenutku, in sledimo lokaciji svojih prijateljev v omrežju prek mobilnih aplikacij.

Primer takih aplikacij sta Foursquare in Gowala, ki sta najbolj popularna med vsemi podobnimi storitvami. Delujeta pa tako, da se uporabniki prek svojih mobilnih telefonov "pofočkajo" na različnih lokacijah, kjer se v določenem trenutku nahajajo. S tem poleg lociranja samega sebe za svoje prijatelje v omrežju pridobivajo še določene bonuse, tekmujejo za uvrstitev, položaj župana določene lokacije itn. Lahko pa telefon nastavimo tako, da neprestano samodejno posodablja tvojo lokacijo na primer z Google Latitude. Tretji način prikazovanja tvoje lokacije je geooznačevanje, ki ga uporabljajo spletne strani (na primer Flickr), ki omogočajo uporabnikom, da povežejo fotografije z mestom na zemljevidu.

Kaj so tveganja pri uporabi lokacijskih storitev?

Ne glede na to, katero aplikacijo, ki temelji na GPS lociranju svojih uporabnikov, uporabljamo, je treba vedeti, da deljenje preveč informacij na takih spletnih straneh lahko vodi tudi v težave. Šibka kontrola zasebnosti lahko dopušča tudi ljudem, ki niso vredni zaupanja, da vidijo, kje smo.  Zaradi tega lahko postanemo tarča zalezovanja ali drugih nezaželenih aktivnosti. Vse več zgodb slišimo o tem, kako so nič hudega sluteči posamezniki prostodušno izdajali svoje podatke o tem, kje so, kam odhajajo na dopust ipd. na spletu in se vrnili v oropano stanovanje. Težko je dokazati, ali so bili ti zločini resnično povezani z oznanjanjem svoje trenutne lokacije širši javnosti na spletu, toda več kot »čivkamo« o sebi na internetu, bolj se izpostavljamo nepredvidljivim posledicam. Lokacijske storitve pa lahko uporabijo podatke o lokaciji tudi za pošiljanje prilagojenih oglasov posamezniku glede na to, kje se nahaja.

Praktični napotki za najstnike: 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV