Zaščita naprav - 10 naj nasvetov

  1. Na računalniku, ki je prikopljen na internet, morate imeti nameščen posodobljen antivirusni program. 
  2. Za osnovno zaščito računalnika, prikopljenega v internet, je nujnen vklopljen požarni zid. 
  3. Posodabljajte svoj operacijski sistem, brskalnike in vse ostale nameščene programe, saj neposodobljeni predstavljajo luknjo v vašem računalniku, skozi katero lahko "vdrejo" virusi, vohunski programi in drugi zlonamerni programi. 
  4. Tudi domač router oz. brezžično omrežje, nujno zaščitite z geslom, sicer se lahko izpostavljate prisluškovanju. 
  5. Tudi mobilno napravo je potrebno zaščiti z dobrim zaščitnim programom (protivirusnim, protivohunskim, požarnim zidom, zaščitam v primeri izgube/kraje). Na voljo so tudi brezplačne različice.
  6. Imejte več uporabniških računov na računalniku (posebnega za vsakega otroka). Geslo za administratorski račun naj bo varno (daljše od 8 znakov, z malimi in velikim črkami ter ločili) in nikakor ga ne imejte napisanega poleg računalnika. 
  7. Ne odpirajte priponk in povezav v pošti, sporočilih neznacev, pa tudi prijateljev, če se vam zdijo sumljiva (so napisana v polomljeni angleščini/slovenščini ipd.). 
  8. Nikoli ne odgovarjajte na elektronska pisma, ki od vas zahtevajo osebne in finančne podatke. Pošiljanje tovrstnih podatkov prek elektronske pošte ni varno. Legitimne organizacije vam nikoli ne bodo poslale elektronskega sporočila, v katerem bi od vas zahtevale razkritje občutljivih podatkov.
  9. Če imate majhne otroke, razmislite o uporabi programov za starševski nadzor
  10. Obstajajo tudi filtri za spletne in mobilne naprave. Ker niso 100-odstotno zanesljivi in jih starejši otroci znajo prelisičiti, so bolj primerni za manjše otroke. Vsekakor pa ni pametno, da se starši popolnoma zanašajo nanje. 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV