COVID-19 nas je spodbudil k uporabi tehnologije na pozitiven in kreativen način

12.5.2020

Vedno veliko poslušamo in beremo o pasteh in tveganjih, ki jih prinaša internet in sodobna tehnologija. O tem veliko pišemo tudi na Safe.si v nasvetih. Pa vendar niso samo slabe strani. Veliko je tudi dobrih, pozitivnih vidikov, ki so se še posebej izkazali v časih korona krize. Vsi smo spoznali nove načine, kako uporabljati TikTok, Skype, YouTube in še kopico drugih aplikacij in spletnih strani na kreativen način in s tem popestrili življenje v času karantene.

Druženje s prijatelji in sorodniki

Druženje s prijatelji in sorodniki, ki niso del našega gospodinjstva, je bilo prekinjeno. Viber, Skype, Messenger, ZOOM in druge aplikacije so nadomestile druženje in nam omogočile vsaj nekaj stika na daljavo. Na družabnih omrežjih se pojavljajo zgodbe o zabavah na daljavo in o odkrivanju novih možnosti, ki jih omogočajo aplikacije za video klice.

Je pa pri video klicih treba upoštevati nekaj pravil bontona. Pazimo, da ne govorimo drug čez drugega, ker se ne bomo razumeli. Video klica oz. pogovora ne snemamo, če se s tem ne strinjajo vsi udeleženci, prav tako ne objavljamo na družabnih omrežjih ali delimo preko Snapchat posnetkov zaslona, če se s tem ne strinja najmanj eden od udeležencev. Prav tako pomislimo, kakšno je ozadje naše slike. Nekatere aplikacije omogočajo, da ozadje zameglimo (npr. Skype), druge pa omogočajo, da ustvarimo navidezno ozadje (npr. ZOOM). Morda imamo zadaj na steni kaj, kar ne želimo, da vidijo drugi? Prav tako telefona ali tablice ne jemljemo s seboj na stranišče ali v kopalnico, če smo sredi pogovora. Se opravičimo za odsotnost in za čas opravljanja potrebe zapustimo video klic.

Učenje na daljavo

Zaprte šole in zahteve po poučevanju in učenju na daljavo so učiteljem in učencem, pa tudi staršem, odprle številne nove možnosti uporabe računalnika in mobilnega telefona. Pri tem je bilo treba odkriti nove kreativne načine uporabe interneta in mobilnih telefonov. Poleg učnih ur na daljavo, ki jih pripravljajo učitelji, poteka na daljavo tudi učenje glasbenih inštrumentov, športni treningi in druge aktivnosti. To pa otroke in najstnike spodbuja k premisleku in spoznavanju kreativnih načinov uporabe, ki imajo pozitiven vpliv na njihova življenja.

Družinska zabava

Tehnologija lahko poveže med seboj družinske člane in jih spodbudi k druženju. Ogled filma na Netflixu ali Amazon Prime ali pa skupno igranje video iger so lahko zabava za vso družino.

Na YouTube lahko najdemo različne videe, ki nas spodbujajo k telovadbi. Cela družina lahko zjutraj pol ure telovadi pred TV ali računalniškim zaslonom in se tako razmiga pred novim dnevom. Ali pa iskanje idej za ustvarjanje. YouTube pa tudi Facebook, TikTok in Instagram so polni različnih idej za ustvarjanje. Lahko pa poiščemo različne spletne kvize in naredimo tekmovalni večer.

Nakupovanje na daljavo

Obisk trgovine je povezan z različnimi varnostnimi postopki, med drugim moramo vzdrževati ustrezno razdaljo in nositi zaščitno masko. V času epidemije COVID-19 se je veliko proizvajalcev in trgovin odločilo, da bo aktivno prodajalo preko spleta. Spletno nakupovanje se je močno okrepilo in danes lahko kupujemo številne izdelke kar od doma, dostavijo pa nam jih po pošti ali z dostavno službo. Veliko lokalnih proizvajalcev hrane (kmetije) je začelo tako prodajati in ponudba je zelo velika.

Ko se bo naše življenje vrnilo v okvire, ki so veljali pred izbruhom koronavirusa, bi veljalo obdržati in upoštevati te pozitivne navade pri uporabi interneta in drugih sodobnih tehnologij.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija