Svetovno število žrtev različnih oblik spletnega nasilja se povečuje

23.2.2021

Ugotovitve Microsoftove študije iz lanskega leta kažejo, da pogostost spletnih tveganj, kot so spletne goljufije, sovražni govor in diskriminacija, narašča po vsem svetu.

Približno 31 % anketirancev iz 32 držav je izpostavilo, da so bili v letu 2020 na spletu izpostavljeni prevaram ali goljufijam, kar je za 2 % več kot leta 2019. 20 % anketirancev je bilo tarča sovražnega govora, 15 % pa jih je bilo deležnih diskriminacije. Največjo skrb in grožnjo anketirancem so povzročali anonimni neznanci, ki so jih prek spleta ustrahovali, nadlegovali ali zlorabljali, poleg tega pa so vedno večjo grožnjo začeli zaznavati tudi v uporabnikih, ki naj bi bili njihovi »prijatelji« na spletnih platformah. Kar 22 % anketirancev je namreč izpostavilo, da je eno izmed prej naštetih nevšečnosti povzročil ravno nekdo iz njihovega seznama »prijateljev«.

Vse zgoraj navedene ugotovitve izhajajo iz najnovejše Microsoftove študije Vljudnost, varnost in interakcija na spletu 2020, ki je v anketi zaobjela odgovore na vprašanja o izpostavljenosti 21 spletnim tveganjem najstnikov starih od 13 do 17 let in odraslih med 18 in 74 let. Skupno je v raziskavi sodelovalo 16.051 posameznikov.

Vir: Better Internet for Kids, 23.11.2020

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV