Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Prekomerna raba interneta

Raziskava projekta EU Kids Online o uporabi interneta med evropskimi otroki (vključena je bila tudi Slovenija) razkriva, da se kar 29% otrok sooča z eno ali več oblik prekomerne rabe interneta.

Raziskovalci so pretirano uporabo spleta med otroci ugotavljali z naslednjimi petimi pojavnostmi oz. trditvami: "neuspešno sem poskušal/-a preživeti manj časa na spletu", "zaradi preživljanja časa na spletu sem namenil/-a manj časa bodisi družini, prijateljem ali šolskim nalogam", "sam/-a sebe sem zalotil/-a pri brskanju brez pravega zanimanja", "mučno mi je bilo, ko nisem mogel/-la biti na spletu", "nisem spal/-a ali jedel/-a zaradi interneta").

Delež otrok, ki so se pritrdilno odzvali na vsaj eno trditev, ki je povezana s pretirano uporabo spleta, se giblje od 17% v Italiji do 49% v Estoniji. V Sloveniji je ta delež 26%. Večina otrok teh otrok je brskala po spletu brez zanimanja, kar pa še ne pomeni, da so ti otroci v nevarnosti, da postanejo odvisni. Najvišja stopnja "patološke" rabe interneta se je pokazala na Cipru, kjer je kar 5% otrok že imelo izkušnjo z vsemi petimi pojavnostmi pretirane uporabe spleta. V Sloveniji ni imel noben otrok izkušnje z vsemi petimi komponentami.

Količina časa na spletu ni nujno problematična

Če preživiš veliko časa na spletu, ni nujno, da je to znak pretirane uporabe interneta. Izraz "pretirana uporaba" je namenjen označevanju ponavljajoče, obsedene in nenadzorovane uporabe. Rezultati raziskave so pokazali, da so najbolj ranljivi za pretirano uporabo spleta in na njene negativne posledice otroci, ki so starejši, imajo čustvene težave in imajo zelo izraženo potrebo po iskanju vznemirjenja.

Problem pretirane uporabe spleta pa ima seveda negativne posledice, saj lahko vodi do slabših ocen v šoli, naraščajoče napetosti v družini, opuščanje hobijev, psihičnih težav (depresija, anksioznost, nizko samospoštovanje,...) ter do fizičnih zdravstvenih težav zaradi pomanjkanja spanca in telesne aktivnosti. Torej je to resen problem.

Praktični napotki za najstnike: 

Praktični napotki za starše: 

Priporočeni videi: 

Priporočena gradiva: 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.