Bo Viber res plačljiv?

26.4.2022

Vsake toliko časa se po Vibru in različnih družabnih omrežjih širijo sporočila, da bo Viber postal plačljiv. Gre za prevaro, ki vznemiri številne uporabnike Vibra vsakih nekaj mesecev. Za zdaj Viber ne spreminja svojega poslovnega modela, če pa ga kdaj bo, pa bo o tem svoje uporabnike obvestil preko uradnih kanalov, kot sta spletna stran in uradni Viber kanal na klepetu.

Sporočilo o plačljivosti Vibra lahko prejmemo od kogarkoli, običajno pa nam ga posredujejo kar naši prijatelji. Pojavlja se več različic besedila, ena izmed njih pa je:

»Pozdravljeni! Viber bo v nedeljo postal plačljiv! Če imate 10 kontaktov, jim to pošljite, na ta način pa bodo videli (Viber!), da ste aktivni in boste imeli moder znak. Na ta način bo za vas ostal brezplačen! V primeru, da tega ne storite, boste (bojda!) plačevali 0,05 € na sporočilo. Srečno.«

Gre za prevaro, katere namen sicer ni poznan. V nekaterih primerih je dodana tudi povezava, na katero pa ne klikamo, saj lahko telefon okužimo z virusom ali pa pridemo na phishing (ribarjenje) spletno stran, kjer nas storilci skušajo zavesti, da jim posredujemo osebne podatke.

Če prejmete sporočilo, da bo Viber plačljiv, potem pošljite pošiljatelju sporočilo, da gre za prevaro in mu dodajte povezavo na novico, ki jo sedaj berete. Podobna sporočila občasno krožijo tudi za druga popularna družabna omrežja (npr. Facebook, Instagram, TikTok), kar pa je tudi prevara, saj poslovni modeli teh omrežij ne temeljijo na naročnini, temveč denar služijo z zbiranje podatkov o uporabnikih, njihovo obdelavo in prodajo v oglasne namene (prikazovanje oglasov).

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV