Zaščita zasebnosti - 10 naj nasvetov

  1. Uporabljaj dolga in zapletna gesla, različna za različne strani, pogosto jih menjaj in jih v nobenem primeru ne povej nikomur. Gesla so tvoja skrivnost!
  2. Poskrbi, da imaš pametno nastavljene nastavitve zasebnosti v socialnih omrežjih.
  3. Vsake toliko se "pogooglaj" - v iskalnik vpiši svoje ime in preveri, kaj je o tebi obljavljeno na spletu. 
  4. Premisli, kakšne fotografije sebe in drugih objavljaš na splet. Kar je enkrat objavljeno, je težko oz. nemogoče izbrisati, saj ne vemo, kam vse se je še razširilo, kdo si je to skopiral, shranil, posredoval naprej in bo spet objavil ... Zato objavljaj le stvari, ki jih lahko vidi kdorkoli.
  5. Previdno z uporabo geolokacijskih storitev na svojem pametnem telefonu. Lahko ima neprijetne posledice. 
  6. Zaklepaj zaslon svojega pametnega telefona! Če ima kdo dostop do podatkov, slik, profilov prek njega, ti jo lahko pošteno zagode oz. ti naredi veliko škodo. 
  7. Previdno z uporabo spletne kamere: naj bo izključena, ko je ne uporabljaš. Zavedaj se, da je kot okno, skozi katerega lahko tudi nepovabljeni pokukajo v našo zasebnost, stanovanje in življenje.
  8. Spoštuj in ščiti tudi zasebnost drugih. Objavljanje slik brez dovoljenja/označevanje oseb na slikah je groba kršitev.
  9. Na spletu ne objavljaj svojih kontaktnih podatkov, imena, priimka, telefonske številke, naslova bivanja, naslova elektronske pošte, messengerja in tudi drugih osebnih podatkov, kot so datum rojstva, davčna številka, številka kreditne kartice, ipd.
  10. Ne odgovarjaj na elektronska pisma, ki od tebe zahtevajo osebne in finančne podatke. Legitimna podjetja takšnih zahtev nikoli ne bodo pošiljala po elektronski pošti ali prek spleta.

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV