354 (2) 355 (5) 356 (2) 357 (8) 358 (6) 359 (5) 360 (7) 361 (3) 362 (14) 363 (1) 364 (2) 365 (2) 366 (9) 367 (4) 368 (4) 369 (17) 371 (3) 372 (3) 373 (3) 374 (5) 375 (5) 376 (5) 475 (2) 497 (18) 498 (1)
razvrsti padajoče
Bacon

Bacon je izraz za e-sporočila, na katera ste se nekoč naročili oziroma ste se strinjali z njihovim prejemanjem. Bacon so tako npr. Googlove novice, Facebook obvestila ali obvestila o posebno ugodnih skupinskih nakupih, v praksi pa to pomeni, da še zmeraj ne gre za nič manj nadležno stvar kot je navadna neželena pošta.

Blog

Blog (spletni dnevnik): je sestavljenka iz besed "web log", kar v slovenskem jeziku pomeni spletni dnevnik. Uporabniki na spletno mesto dodajajo vsebino (besedila, fotografije, zvočne in video datoteke ter povezave), vsak zapis je označen z datumom, najnovejši zapis pa se nahaja na vrhu strani. Blog vsebuje tudi ahiv, ki je urejen po mesecih, tako da obiskovalec lažje brska in prebira pretekle objave dnevnika.

Bloganje: pisanje ali posodabljanje spletnega dnevnika (bloga).

Bluetooth tehnologija

Bluetooth tehnologija omogoča brezžično komunikacijo med računalniki, mobilnimi telefoni, dlančniki, tiskalniki do razdalje 10 metrov. Bluetooth se uporablja tudi za izmenjavo podatkov, kupovanje kart, e-denarnico, ipd.  

Brezplačni in preizkusni programi

Brezplačna programska oprema (angl. freeware) pomeni, da je lastnik avtorskih pravic dovolil, da program lahko vsak uporablja brez plačila. Programska oprema je namreč večinoma zaščitena z avtorskimi pravicami, zato je ni dovoljeno nezakonito prenašati.

Pri preizkusnem programu (angl. shareware) pa je lastnik pravic dovolil, da program uporablja vsak, a le za določeno obdobje. Po tem obdobju mora uporabnik plačati kupnino, če ga želi uporabljati še naprej.

Brskalnik

Brskalnik (angl. browser) ali tudi pregledovalnik je računalniški program, ki omogoča brskanje po spletu in za ogledovanje spletnih strani. Najpogostejši brskalniki za operacijski sistem Windows so Internet Explorer, Mozilla Firefox in Google Chrome, poznamo pa še Opero, Google Chrome, Safari. Najnovejše različice teh brskalnikov vsebujejo tudi inovativne funkcije starševskega nadzora.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija