354 (2) 355 (5) 356 (2) 357 (8) 358 (6) 359 (5) 360 (7) 361 (3) 362 (14) 363 (1) 364 (2) 365 (2) 366 (9) 367 (4) 368 (4) 369 (17) 371 (3) 372 (3) 373 (3) 374 (5) 375 (5) 376 (5) 475 (2) 497 (18) 498 (1)
razvrsti padajoče
Digitalni podpis

Digitalni podpis (angl. Digital signature) je elektronska varnostna oznaka, dodana datotekam, ki nam omogoča preverjanje založnika datoteke. Digitalni podpis pa naj bi deloval tudi kot zagotovilo, da se datoteka, odkar je bila digitalno podpisana, ni spremenila.

Dlančnik

Dlančnik (angl. Handheld computer) je majhen računalnik. Večina dlančnikov nima tipkovnice, temveč za vnos podatkov poskrbijo na dotik občutljiv zaslon, virtualna tipkovnica na zaslonu ali razpoznava črk, ki jih ročno napišemo na določeno področje zaslona. Sicer ni tako zmogljiv kot osebni računalnik istega cenovnega razreda, omogoča pa uporabo urejevalnika besedil, elektronske pošte, kalkulatorja, koledarja, imenika, opomnika in množico iger.

Domača stran

Domača stran (angl. home page) ima dve interpretaciji:

  • spletna stran, ki se samodejno naloži, ko zaženete brskalnik.
  • vhodna spletna stran oziroma glavni dokument spletnega mesta (podjetja, ustanove ali posameznika), prek katere imamo dostop do drugih njegovih spletnih strani in podstrani (glej tudi www).
Domena

Domena oz. ime domene umesti organizacijo ali drugo osebo na internetu. Najvišja nacionalna domena (ccTLD) - »fr«, »uk«, »si« odraža geografsko območje, v katerem se želi oseba nahajati za druge uporabnike.

Dos napadi

Dos napadi so sooblika napada, ki povzroči okvaro operacijskega sistema na računalniku ali ga tako obremeni z informacijami, da ne more več učinkovito delovati.

Družabna omrežja

Družabna omrežja (angl. Social networking sites) so zelo aktualna oblika spletnega komuniciranja in ustvarjanja socialnih skupnosti na internetu. Večina teh omrežij omogoča registriranim uporabnikom različne načine komuniciranja (komentiranje, klepet, nalaganje vsebin, deljenje dokumentov ipd.). Najbolj znana omrežja v Sloveniji so Facebook, MySpace, Ask.fm ter Netlog. 

Družinske nastavitve

Družinske nastavitve, znane tudi kot starševski nadzor. Z nastavitvami prilagodite brskalnik ali drugo spletno orodje z namenom, da postane otrokom bolj prijazno. Za to uporabite funkcije, kot so filtriranje vsebine, omejitev časa, nadzor iger, ipd.

DSL

DSL (kratica za »Digital Subscriber Line« - digitalna naročniška linija) oz. xDSL je tehnologija za prenos podatkov.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija