354 (2) 355 (5) 356 (2) 357 (8) 358 (6) 359 (5) 360 (7) 361 (3) 362 (14) 363 (1) 364 (2) 365 (2) 366 (9) 367 (4) 368 (4) 369 (17) 371 (3) 372 (3) 373 (3) 374 (5) 375 (5) 376 (5) 475 (2) 497 (18) 498 (1)
razvrsti padajoče
P2P (peer to peer) omrežja

P2P (peer to peer) omrežja omogočajo izmenjavo datotek (npr. glasbe, filmov, računalniške opreme) preko interneta. Gre za enega od načinov skupne rabe datotek, pri čemer je potrebno opozoriti, da nekatere storitve niso zakonite.

Pametni telefon

Pametni telefon je zmes računalnika in mobilnega telefona v eni napravi. Pametni telefoni (smartphones) omogočajo preprost dostop do mobilnih aplikacij in enostavno brskanje po spletu.

Pharming

Pharming je način spletne prevare, pri katerem prevaranti preusmerijo uporabnika z želene domene na lastno domeno. Namen prevare je pridobitev tajnih uporabnikovih podatkov. Posledica tovrstnih napadov je ta, da so uporabniki, ne da bi to sploh vedeli, preusmerjeni na zlonamerne spletne strani tudi v primeru, da v naslovno vrstico brskalnika pravilno vpišejo URL naslov strani, ki bi jo radi obiskali.

Phishing

Phishing glej Ribarjenje.

PIN koda

PIN koda (kratica za Personal Identification Number) je osebna identifikacijska številka (ponavadi je to 4-mestna številka), ki jo vpišemo, ko vključimo mobilni telefon.

Piškotki

Piškotki: glej Cookies.

Pojavno okno

Pojavno okno je okno, ki se naenkrat prikaže, ko odprete spletno stran ali pritisnete posebno funkcijsko tipko. Navadno pojavna okna vsebujejo meni z ukazi in ostanejo na zaslonu, dokler ne izberete katere od možnosti ali dokler ga ne zaprete s križcem v zgornjem desnem kotu.

Požarni zid

Požarni zid je programska ali strojna oprema za zaščito računalnika pred zunanjimi vdori. Tovrstna oprema preverja podatke iz interneta ali omrežja in jih blokira ali jim dovoli vstop v računalnik.

Prenos datotek

Prenos datotek označuje pošiljanje datotek prek računalniškega omrežja. Iz uporabnikovega zornega kota gre za nalaganje datotek na internet ali prenašanje datotek z interneta.

Prenos podatkov

Prenos podatkov je oznaka za storitev, s pomočjo katere po brezžični povezavi prenašamo podatke. Podatke lahko prenašamo po mobilnem omrežju ali pa prek lokalnih brezžičnih omrežij (t. i. Wi-Fi točk).

Prijava

Prijava je funkcija, s pomočjo katere uporabniki virtualnih svetov poročajo o težavi (tehnična težava, nesprejemljivo vedenje, nezakonita vsebina idr.) moderatorju ali skrbniku strani.

Priljubljene

Priljubljene je ime za prilagodljivo mapo v brskalniku, v katero lahko shranite zanimive povezave ali zaznamke. Te lahko nato razvrstite v podmape in/ali označite s ključnimi besedami, da jih lažje najdete.

Priponka

Priponka je računalniška datoteka, ki jo pošljete skupaj z e-poštnim sporočilom. Črvi in virusi se pogosto širijo v obliki e-poštnih priponk. Sumljiva je e-pošta neznanih pošiljateljev, ki vsebuje priponke.

Profil

Profil tvorijo osebni podatki o uporabniku na spletnih straneh za mreženje, v sistemih za neposredno sporočanje, klepetalnicah, spletnih igrah idr. Profili so lahko javni ali zasebni. Uporabniki profil prilagodijo tako, da jih predstavlja v navideznem svetu.

Program za iskanje vohunskih / spyware programov

Program za iskanje vohunskih/spyware programov je program, ki se bori z vohunskimi programi. Pregleda vse dohodne podatke in nato blokira odkrite grožnje ter prikaže seznam, na katerem lahko grožnje izbrišete.

Protivirusni (antivirusni) program

Protivirusni (antivirusni) program je računalniški program, ki poskuša najti, izolirati, blokirati in uničiti viruse in drugo škodljivo programsko opremo. Protivirusni program pregleda datoteke, v katerih išče znane viruse, nato pa preveri sumljivo vedenje računalniških programov, ki bi lahko kazali na okužbo.

Protokol Voice-over-Internet (VoIP)

Protokol Voice-over-Internet (VoIP) je tehnologija, ki uporabnikom omogoča, da se s pomočjo programa pogovarjajo po internetu. Klici so lahko za uporabnike, ki za klicanje uporabljajo isti odjemalec VoIP (npr. Skype, Voicebuster), brezplačni. Ti programi navadno omogočajo tudi spletno klepetanje in izmenjavo datotek.

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za zdravje in digitalno tehnologijo (HaDEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti HaDEA.

Pravno obvestilo  |  Politika zasebnosti in uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Arnes MISSS Insafe
Logotip MDP EU Logotip - Sofinancira Evropska unija